fbpx Smerteutdanning opp på masternivå Hopp til hovedinnhold

Smerteutdanning opp på masternivå

Bildet viser Tone Marte Ljoså som har tatt doktorgrad på pasienters opplevelse av smerter og ubehag ved psoriasis.

For fjerde gang tilbys videreutdanning i smerte, nå med mulighet for å passe inn i masterløp.

– Det har vært etterspurt i flere år, sier Tone Marte Ljoså, sykepleier og fagansvarlig for videreutdanningen ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

– Muligheten til å gå videre på en master åpner for å utvikle faget videre.

Rettet mot klinisk praksis

Tone Marte Ljoså forteller at videreutdanningen etter individuell vurdering nå kan innpasses i en helsefaglig mastergrad. Det gjelder også de som tidligere har tatt videreutdanningen.

– Hvorfor ikke en egen mastergrad i smertebehandling?

– Fordi det blir sårbart med små, spissete masterutdanninger. I stedet blir smerte et tema man kan fordype seg i på en litt mer generell master.

– Videreutdanningen skal forberede studentene på å drive smertebehandling ute i praksis. Kan det å ta en master fjerne dem fra sengen?

– Mange masterprogram er rettet mot klinisk praksis. Jeg vil ikke si at dette er å bevege seg bort fra sengen, men at det gir mulighet til mer fagutvikling og kvalitetsarbeid. Det er kjempeviktig at sykepleiere har en tyngde dersom de skal endre praksis der ute.

Tone Marte Ljoså viser også til at en masterutdanning ikke produserer forskere. Det er først på doktorgradsnivå man forsker selv.

– Noen som utdanner seg videre, synes forskning og undervisning er spennende og går videre til doktorgrad. Det er også kjempebra, understreker hun.

– Men de fleste går ut i klinikken igjen.

Flest sykepleiere

Videreutdanningen har uteksaminert to kull. Det tredje kullet går utdanningen nå, og et fjerde tas opp til høsten. Utdanningen er tverrfaglig, men den største gruppen studenter er sykepleiere.

– Det er naturlig, siden det er dem det er flest av i helsevesenet, sier Ljoså.

Men hun ønsker andre faggrupper velkommen, gjerne flere psykologer. I årets kull er det også fysioterapeuter, vernepleier og lege

Utdanningen er et samarbeid med Oslo universitetssykehus, gir 30 studiepoeng og går over to semestre.

De fleste studenter tar den som en videreutdanning, men noen får lyst til å gå videre og ta en mastergrad.

Akutt og langvarig smerte

Videreutdanning i smertebehandling konsentrerer seg om akutte, postoperative, langvarig ikke-maligne og kreftrelaterte smertetilstander i alle aldersgrupper. Studentene skal blant annet få kompetanse i å kartlegge, vurdere og diagnostisere smerte og smertebehandle innenfor sitt fagområde.

NTNU i Trondheim har også en videreutdanning i smerte og palliasjon. Den består av fem kurs på 7,5 studiepoeng hver, og kan innpasses i masterprogrammet klinisk helsevitenskap.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse