fbpx NSF misliker begrepet fryktkultur om situasjonen ved UNN Hopp til hovedinnhold
Universitetssykehuset i Nord-Norge:

NSF misliker begrepet fryktkultur om situasjonen ved UNN

Universitetssykehuset i Tromsø

Legeforeningen mener det har vært en fryktkultur i årevis ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. NSF har ikke samme erfaring.

I forrige uke sprakk nyheten i Dagens Medisin: Det var direktøren ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø, Tor Ingebrigtsen, som sto bak truslene mot Helse Nord styreleder Marianne Telle. De hadde falt i en telefonsamtale, forut for et styremøte Helse Nord skulle ha før jul, der PCI-saken (opprettelsen av et hjertesenter i Bodø) sto på agendaen.

Etterpå  trakk Ingebrigtsen seg som direktør. Med ham gikk også styrets leder Jorhill Andreassen og nestleder Erling Espelund.

Fryktkultur

Legeforeningens president Marit Hermansen har etterpå vært ute i ulike medier og sagt at avsløringen ikke er overraskende. Hun hevder Legeforeningens tillitsvalgte i mange år har varslet om en fryktkultur ved UNN.

Dette har ikke Norsk Sykepleierforbund (NSF) erfart i samme grad.

– NSF er kjent med Legeforeningens synspunkter, men vi har ikke hatt noen konkrete varslingssaker som ikke har blitt håndtert av ledelsen. Vi har forståelse for at leger kan være en spesielt utsatt gruppe, ettersom mange ikke har faste stillinger, sier foretakstillitsvalgt Mai Britt Martinsen og hovedtillitsvalgt ved UNN, Monica Fyhn Sørensen i en e-post til Sykepleien.

Martinsen legger til at hun opplever fryktkultur som et medieskapt begrep.

– Det å stemple en hel organisasjon på denne måten er unyansert. UNN har mange slags kulturer, men NSF mener klart at sykehuset kan forbedre seg, sier hun.

Varslingsrutiner er forbedret

– Temaet har vært diskutert i mange runder, over år, og vi har forbedret varslingsrutinene ved UNN. I en så stor arbeidsorganisasjon som UNN vil det naturlig nok være forskjeller i hvordan lederskap og åpenhetskultur blir praktisert og forstått. Det finnes flere eksempler på ledere og avdelinger som har utfordringer med hensyn til å forbedre arbeidsmiljøet og fremme åpenhetskultur, men det er også mange eksempler på godt lederskap og godt arbeidsmiljø, skriver de.

Arbeidstakerorganisasjonene på UNN har sammen med ledelsen inngått en samarbeidsavtale som fremmer en inkluderende kultur i alle ledd, der tillitsvalgte i større grad får delta i prosesser.

– Men selv om vi har mange gode systemer på plass, vil det alltid være en utfordring å få ut informasjon, samt etterleve dette, medgir de to sykepleierne.

– Må se framover

– Hvordan har de siste dagers bråk rundt avgangen til direktør, styreleder og nestleder påvirket arbeidsmiljøet ved UNN?

– NSF hadde et fylkesstyremøte på mandag som vedtok hvordan vi skal komme oss videre, og hva hovedfokus skal være framover (se faktaboks). Det kommer også en pressemelding fra arbeidstakerorganisasjonene på UNN (se faktaboks) der vi sier noe om hva vi synes om at Helse Nord har gått ut og sagt at de vil gjøre dette til en personalsak, sier Mai-Britt Martinsen.

Konstituert direktør ved UNN er nå Marit Lind. Eivind Mikalsen er styreleder og Helga Marie Bjerke er nestleder.

– Hvilke utfordringer synes dere de bør ta tak i nå, og har de tillit hos dere?

– Jeg tenker at NSF og andre organisasjoner på UNN må se framover og at vi støtter opp om ny direktør, styreleder og nestleder. Det skal jo uansett oppnevnes et nytt styre innen 28. februar, sier Mai-Britt Martinsen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse