fbpx Pasient i retten for å ha befølt fire sykepleiere Hopp til hovedinnhold

Pasient i retten for å ha befølt fire sykepleiere

Bildet viser Sykehuset Østfold Kalnes
VIL MARKERE AT DET IKKE ER GREIT: Fire sykepleiere her ved Sykehuset Østfold ble behandlet på en sånn måte av en mannlig pasient at pasienten nå er anmeldt til politiet. Foto: Sykehuset Østfold

– Vi må sende et sterkt signal, sier sykehusjurist.

Pasienten er en mann på 49 år som var innlagt på en somatisk avdeling på Sykehuset Østfold Kalnes. Det var NRK som først omtalte saken.

Mannen er tiltalt for fem seksuelt krenkende handlinger:

  • Han befølte eller gned sykepleier på låret da hun skulle ta blodprøve av ham og fortsatte selv om hun sa det ikke var greit. Dette gjentok seg overfor samme sykepleier fire dager senere.
  • Han trykket seg inntil kvinnelig sykepleier bakfra med erigert penis.
  • Han masserte eget kjønnsorgan utenpå underbukse med erigert penis mens kvinnelig sykepleier tok blodprøve av ham.
  • Han tok sykepleier på låret og beveget hånden oppover. Hun flyttet hånden. Pasientens penis var tydelig erigert

Diagnose ikke forklaring

Jostein Vist, foretaksjurist ved Sykehuset Østfold, sier han ikke vet om dette er første gang en pasient anmeldes for seksuelt krenkende atferd.

– Men det er første gangen jeg er kjent med at vi gjør det.

– Kan pasienten ha hatt en medisinsk diagnose som kan forklare atferden?

– Ikke meg bekjent. I slike saker er vi opptatt av å vurdere forhold som kan forklare en slik atferd hos en pasient. Men her anså vi ikke medisinske forhold som en forklaring, sier Vist til Sykepleien.

Han peker på mannens relativt unge alder og at han flere ganger ble korrigert uten å endre atferd, som ledd i beslutningen om å anmelde.

– Vi mener det er nødvendig å gi et signal om at dette er noe helsepersonell ikke kan finne seg i, sier han.

Kan få fengsel

Til NRK sier politiadvokat Inger Marie Berg Papworth i Øst politidistrikt at det er alvorlig når en pasient krenker sykepleiere i en jobbsituasjon.

Pasienten er tiltalt etter straffelovens paragraf 298 om seksuelt krenkende atferd, som har en strafferamme på fengsel i inntil ett år.

Saken skal opp i tingretten 13. februar.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.