fbpx – Nei, kjønnsvorter gir ikke kreft Hopp til hovedinnhold

– Nei, kjønnsvorter gir ikke kreft

Bildet viser Sveinung Wergeland Sørbye som snakker om svar på Kahoot.

– Det er fremdeles mange myter og usikkerhet rundt hpv, sier jordmor og høyskolelektor Celina Anker-Rasch.

Hun var med å arrangere et hpv-møte 19. september på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Bygdøy sanitetsforening, Kreftregisteret, Sex og samfunn, Folkehelseinstituttet og gynkreftforeningen samarbeidet med høyskolen om arrangementet, med støtte fra Extra-stiftelsen.

Et panel av patologer, gynekologer og representant fra gynkreftforeningen informerte, sykepleierstudenter i tredjeåret vaksinerte og publikum ble oppfordret til å stille spørsmål.

Ikke for gammel

– En gjenganger blant hpv-spørsmålene er at mange tror de er for gamle til å ta vaksinen, sier Sveinung Wergeland Sørbye ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, som deltok på møtet.

– Det er feil. Det er også mange som tror det ikke er noe vits i å ta vaksinen når man er i et fast forhold, men som mange i salen kommenterte, vet man aldri hva partneren kan finne på.

Mye informasjon

– Vi fikk oppklart en del myter, forteller Celina Anker-Rasch.

– Som at man ikke får kreft av kjønnsvorter og at det ikke må bli kreft selv om man er smittet av en hpv.

Hpv er et smittsomt virus, og det fins over 200 forskjellige typer hpv. I underkant av 20 er kreftfremkallende. To typer gir kjønnsvorter, men disse to typene, 6 og 11, gir ikke celleforandringer som kan føre til kreft. Derfor er det ikke kreftfare ved kjønnsvortene i seg selv. Men har man klart å bli smittet med kjønnsvorter, har man hatt en atferd som tilsier at man kan ha blitt smittet av andre ting også.

Hpv-typene som gir kreft gir ingen symptomer etter smitte.

29 ble vaksinert

Jenter i sjuende klasse får tilbud om hpv-vaksine. Etter flere års påtrykk fra fagfolk har også eldre jenter nå fått tilbudet. I en periode på to år får jenter født etter 1991 hpv-vaksine gratis. Tilbudet startet høsten 2016 og går ett år til. Jenter anbefales denne vaksinen selv om de har debutert seksuelt.

– 29 fikk denne vaksinen på møtet, forteller Anker-Rasch.

– 27 av dem fikk første dose og oppfordring om å ta de to neste på helsestasjonen Sex og Samfunn.

Anker-Rasch er i tillegg til jobben som høyskolelektor engasjert i Bygdøy sanitetsforening, som tok initiativ til hpv-møtet.

– Sanitetskvinnene ønsker å gjøre noe for de yngre aldersgruppene, og det å opplyse og hpv og hpv-vaksine synes vi er viktig, forklarer hun.

– Vi erfarer at mange har spørsmål.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse