fbpx 72 000 kvinner har fått hpv-vaksine Hopp til hovedinnhold

72 000 kvinner har fått hpv-vaksine

Bildet viser en overarm som det blir satt en sprøyte i.

Mer enn 72 000 kvinner har tatt imot tilbudet om gratis hpv-vaksine gjennom det toårige vaksinasjonsprogrammet.

Mer enn 72 000 kvinner har tatt imot tilbudet om gratis hpv-vaksine gjennom det toårige vaksinasjonsprogrammet. 

Siden november 2016 har unge kvinner som er født i 1991 eller senere, fått tilbud om gratis hpv-vaksine. Programmet varer til utgangen av 2018. Vaksinen forebygger forstadier til livmorhalskreft og noen andre kreftformer.

Tall fra Nasjonalt vaksinasjonsregister viser at i løpet av vaksinasjonsprogrammets første ni måneder har 72 120 kvinner tatt imot tilbudet.

Bivirkningsmeldinger

Svært gledelig, mener Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved  Folkehelseinstituttet (FHI).

– At så mange unge kvinner velger å beskytte seg mot livmorhalskreft og annen hpv-relatert kreft, er svært gledelig, sier Greve-Isdahl.

– Vi anbefaler hpv-vaksinen til alle kvinner som er født i 1991 eller senere, uansett om kvinnen har hatt ingen, én eller flere seksualpartnere, fortsetter hun.

Siden november i fjor er det innrapportert totalt 71 bivirkningsmeldinger for hpv-vaksinen Cervarix. Meldingene gjelder i hovedsak milde og forbigående symptomer som er godt kjent som smerter på stikkstedet, hodepine, svimmelhet, generell sykdomsfølelse ofte med feber, utslett og kløe, opplyser FHI

Endrer ikke anbefaling

Men sju meldinger er klassifisert som alvorlige. Tre av disse gjaldt alvorlige allergiske reaksjoner. For to alvorlige meldinger er det ut fra beskrivelsen av symptomene vurdert at annen årsak enn vaksine er mer sannsynlig. For de to siste meldingene er kvinnene fortsatt under utredning. De meldte bivirkningene gir ikke grunnlag for å endre gjeldende anbefaling om hpv-vaksine, ifølge FHI.

Hpv-vaksinen ble innført som en del av barnevaksinasjonsprogrammet for jenter på 7. klassetrinn i 2009.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse