fbpx Mye medisin til overs Hopp til hovedinnhold
Forskning

Mye medisin til overs

En skål med fargerike medisiner.

Minst to av tre opererte amerikanere bruker ikke opp sine foreskrevne, smertestillende medisiner og har liten kontroll over restene, ifølge en amerikansk undersøkelse.

Postoperativ smerte behandles ofte med sterke opioider, men mange føler de ikke har bruk for all medisinen de får tilgang til. En del pasienter stanser også inntaket på grunn av uønskete bivirkninger.

Dette tydeliggjøres i en ny amerikansk undersøkelse, som fant at over to tredeler av opererte pasienter lot være å bruke store deler av de smertestillende opioidene de hadde fått foreskrevet.

Det er forskere ved Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore som har analysert materiale fra seks ulike studier, og deres resultater ble denne uken publisert i det medisinske tidsskriftet JAMA Surgery.

Til sammen omfatter studiene 810 pasienter som hadde vært gjennom sju ulike, kirurgiske prosedyrer.

Mye til overs

Det er ikke snakk om at pasientene kun sparer et par tabletter for sikkerhets skyld. I snitt blir over halvparten (mellom 42 og 71 prosent i ulike studier) av den foreskrevne medisinen liggende ubenyttet.

Over 70 prosent av pasientene oppga dessuten at de ikke hadde oppbevart opioidene i lukkete beholdere, og færre enn én av ti fulgte myndighetenes anbefalinger for avhending av ubrukte medisiner.

Risikofylt misbruk

Ifølge en landsomfattende undersøkelse fra 2015, benytter rundt 3,8 millioner amerikanere seg hver måned av opioider i såkalt ikke-medisinsk sammenheng.

Det antas at slik praksis som Baltimore-undersøkelsen avdekker, kan bidrar til mer risikofylt misbruk.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse