fbpx Går inn for tarmkreftscreening fra 2019 Hopp til hovedinnhold

Går inn for tarmkreftscreening fra 2019

Bildet viser innsiden av tarmen.

Helsedirektoratet anbefaler screening for tarmkreft hos alle over 55 år. Nå ligger ballen hos helseministeren.

Norge har siden 2012 hatt et pilotprosjekt for tarmkreftscreening. Nå mener Helsedirektoratet at man vet nok til å tilby screening til hele befolkningen. Anbefalingen er å screene alle over 55 år fra 2019.

Dette kommer frem på nettsidene til Helsedirektoratet. Det er Helse- og omsorgsdepartementet som skal ta endelig stilling til saken.

Mye tarmkreft i Norge

4 200 mennesker får hvert år tarmkreft i Norge. Forekomsten er høyere enn i de fleste andre europeiske land, og det er uklart hva som er årsaken. Årlig dør 1 500 nordmenn av tarmkreft.

Prognosen for tarmkreft er avhengig av hvor tidlig kreften oppdages. Målet med screening er å finne forstadier til kreften så tidlig at kreft kan forhindres eller finne kreften så tidlig at den kan behandles og prognosen blir bedre.

Lete etter usynlig blod

Det fins flere måter å lete etter forstadier til, eller utviklet tarmkreft. Helsedirektoratet foreslår å bruke FIT (Faecal immunochemical test) i oppstartsfasen, der man undersøker for usynlig blod i avføringen. Samtidig skal en studie sammenlikne FIT med koloskopi, der tarmen undersøkes med kikkert. Det kan bli aktuelt å endre metode for alle fra FIT til koloskopi når kapasiteten for koloskopi er god nok.

FIT vs. koloskopi

Mens koloskopi som screeningmetode vanligvis gjøres en gang i livet, krever FIT fem prøver i løpet av ti år. Om det er blod i avføringen, gjøres koloskopi.

Les også: Jakter på polypper

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse