fbpx Stadig flere får astma Hopp til hovedinnhold

Stadig flere får astma

Viser en mann som inhalerer astmamedisin

I dag markeres verdens astmadag.

Ifølge Folkehelseinstituttet finnes ingen landsdekkende undersøkelser i Norge som viser hvor mange personer som har astma og allergi. Men generelt øker astmaforekomsten i befolkningen og antallet tilfeller ser ut til å ha økt de siste 20–30 årene.

Astma og allergi er en hyppig årsak til plager hos barn og unge i industrialiserte land. Vi vet lite om årsakene. Flere gutter enn jenter har astma og allergi før puberteten.

Måleverktøy for astmastatistikk

På verdensbasis er astmaforekomsten ulik mellom landene, men ifølge analysen til Global Burdon of Disease Study (2008–2010) er cirka 334 millioner personer rammet. Men det mange hull i astmastatistikken. For å gjøre sammenlikninger mellom forekomsten av astma mellom ulike deler av verden og endringer over en tidsperiode, er det nødvendig med standardiserte målinger.

Årsak til anfall

Det er mange faktorer som kan utløse astmaanfall: allergifremkallende stoffer som pollen, muggsopp og hustøvmidd, tobakksrøyk, støv, forurensing, tåke, kulde, ulike gasser, sterke lukter, stress, medisiner, fysisk aktivitet, virusinfeksjoner og medisiner.

De vanlige symptomer ved astma er tung pust/tetthet i pusten, piping i pusten, hoste og slim.

Pollenvarsling på nett

Norges Astma- og Allergiforbund peker på koblingen mellom pollenallergi og astma. Årets pollen sesong er i full gang og det er aldri funnet pollen så tidlig som i år. Forbundet leverer den daglige pollenvarslingen fra februarmåned til midten av august: www.pollenvarslingen.no

Vil du finne andre merkedager innenfor helse?

Se på vår  helsekalender.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse