fbpx Helsepersonell må følge opp barn som pårørende Hopp til hovedinnhold
Foreslår lovendring:

Helsepersonell må følge opp barn som pårørende

Jente blåser såpebobler. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Barns rettigheter som pasient og pårørende skal styrkes, ifølge lovendringsforslag.

Etter en høringsrunde har Regjeringen oversendt flere endringer i pasient- og brukerrettighetsloven og helsepersonelloven til Stortinget.

Barn som pårørende

Endringene skal blant annet sikre at mindreårige søsken av barn med alvorlige helseproblemer, blir ivaretatt som pårørende. De skal også bli ivaretatt som etterlatte etter foreldre og søsken som dør. 

Barna kan være pårørende til søsken som har psykisk sykdom, er rusavhengige eller har alvorlig somatisk sykdom eller skade. De kan også være etterlatte ved søskens eller foreldres dødsfall.

– Barn og særlig søsken som pårørende har vært en glemt gruppe, nå gir vi dem et løft, sier leder i Helsekomiteen på Stortinget, Kari Kjønaas Kjos (Frp) til NTB.

– Når noe skjer med broen eller søsteren din, enten det er alvorlig sykdom eller dødsfall, blir informasjons- og omsorgsbehovet prekært, samtidig som foreldre og foresatte ofte går gjennom det samme selv, sier helsepolitisk talsperson i Høyre Tone Trøen til NTB.

Ikke automatisk informasjon til foresatte

Videre er det blant annet forslått at helsepersonell kan la være å informere foresatte også når barn er under 12 år. Dette skal bare gjelde dersom det er tungtveiende grunner til at foreldrene ikke blir informert. 

- For å få barn til å fortelle om alvorlige forhold eller forhold som opfattes som alvorlige av barnet, er det noen ganger nødvendig at de blir trygge på at ting ikke automatisk blir videreformidlet til foreldrene, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding. 

Begrenset informasjon som er nødvendig for at foreldre skal kunne oppfylle foreldrekravet, skal likevel gis til foreldrene. Det innføres et krav om at barnet blir orientert når slik informasjon gis.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse