fbpx Hjelper spiseforstyrrete familier Hopp til hovedinnhold

Min jobb som familieterapeut Hjelper spiseforstyrrete familier

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

– Den største utfordringen er å se at noen ikke vil leve livet sitt.

Siri Lyngmo, familie- og gruppeterapeut

Arbeidsplass: Regionalt kompetanseteam for spiseforstyrrelser ved Regionalt senter for spiseforstyrrelser ved Nordlandssykehuset i Bodø

Utdanning: Bachelor i sykepleie, videreutdanning i psykisk helsearbeid

Sykepleiere som jobber med psykisk/psykiatrisk helsearbeid og rusproblematikk kan ha videreutdanning. Den er nå organisert som en tverrfaglig videreutdanning for helse- og sosialarbeidere. Andre utdanninger kan også ha emner i psykisk helsearbeid innbakt.

Familiene til personer med spiseforstyrrelse går ofte på tå hev og er redde for å si eller gjøre noe galt som kan forverre sykdommen. Når de kommer hit, får de møte andre familier i samme situasjon. De har stått i så mye, og likhetstrekkene er mange: Det er mye skjult skam og ensomhet forbundet med å ha en person i familien som lider av en spiseforstyrrelse. Jeg lærer mye av disse familiene, og jeg er stolt av å ha vært med på å utvikle et tilbud til dem. Vi samles flere ganger i året på to-tre dagers bolker. Multifamilie, kaller vi det, og har holdt på i åtte år.

En av tilnærmingsmåtene i multifamilie er rollespill og kunstuttrykk. I rollespill øver man seg på å ta den andres perspektiv. Kunstuttrykket handler om at de med spiseforstyrrelse lager en collage av utklipp fra blader og aviser. Det gir mulighet til å uttrykke seg visuelt, noe som kan oppleves som mindre truende. Collagene vises for familiene og har gitt mange sterke øyeblikk.

Ellers driver jeg poliklinisk behandling av de over 18 år med spiseforstyrrelser. De kommer fra de tre nordligste fylkene og er flest kvinner. Den største utfordringen er alle disse skjønne, vakre, intelligente unge damene som ikke vil leve livet sitt. Det er en stor utfordring å akseptere at det er slik. Jeg kan bare bistå og eventuelt søke dem til innleggelse til de er friske nok til å komme i poliklinisk behandling hos oss. Vi har utviklet et flott utredningsverktøy på data, som er et godt hjelpemiddel i tillegg til samtalen.

Tallene for spiseforstyrrelser er stabile for anoreksi, mens for bulimi er det mer usikkert. Kvinnene med bulimi kan skjule lidelsen i over 20 år før de avsløres. Da kan det være fordi økonomien går ad undas på grunn av høye matutgifter.

Det jeg liker minst er all tiden som går med til dokumentasjon, men jeg har forståelse for at det må til. Jeg trives veldig godt i jobben min. Har holdt på i ni år og har hatt en stor utviklingsprosess. Nå har vi skrevet en veiledningsbok til helsepersonell om Multifamilie som skal gis ut på et engelsk forlag. 

Historien sto på trykk i Sykepleien nr. 10/2014.

Her kan du bli psykiatrisk sykepleier:

Høgskolen i Oslo og Akershus (OsloMet) har to masterprogram med psykisk helse
Nord universitet, Levanger, master
Universitetet i Agder, Grimstad, master
Høyskolen i Sørøst-Norge, Porsgrunn
Høgskolen i Innlandet, Elverum, master og en videreutdanning i rus, avhengighet og psykisk lidelse
Høgskolen i Molde, videreutdanning
NTNU i Trondheim har en erfaringsbasert master i psykisk helsearbeid for barn og unge
NTNU, Ålesund, master med studieretning for psykisk helsearbeid
Høgskolen Sørøst-Norge, Drammen, deltid, master med studieretning i psykisk helsearbeid

Se også utdanning.no

(Oversikten over utdanninger kan ha mangler. Ikke alle tilbudene har oppstart hvert år. Ta kontakt med skolene eller faggruppen.)

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.