fbpx Sykehjem sier nei til hijab Hopp til hovedinnhold

Sykehjem sier nei til hijab

Tegningen viser en kvinne i hvit uniform med hijab.

Blidensol sykehjem i Stavanger nekter ansatte å bruke hijab på jobb. Sykepleierforbundet er kritisk. Ordføreren mener forbudet er uakseptabelt.

– Vi fikk en henvendelse fra ansatte på sykehjemmet i september, forteller Nina Horpestad, fylkesleder i Sykepleierforbundet i Rogaland.

– Da hadde styret for sykehjemmet fattet et vedtak om å nekte ansatte å bruke hijab på jobb. Vi anbefalte dem å gjøre en lovlighetsvurdering av dette, men det er ikke gjort.

På møtet i oktober valgte styret å opprettholde vedtaket.

Usikre på om de bryter loven

– Jeg tenker at dette er utfordrende for de ansatte, sier Horpestad.

Så vidt hun vet er det ikke ansatte som bruker hijab som har kontaktet sykepleierforbundet.

– De som har kontaktet oss er blant andre ledere. De skal utføre vedtaket, men er usikre på om de bryter norsk lov, sier Nina Horpestad.

Beboernes velvære

Forbudet mot religiøse eller politiske plagg, som hijab eller palestinaskjerf, ble vedtatt med 4 mot 3 stemmer. Ifølge referatet påpekte enkelte styremedlemmer at vedtaket kan være diskriminerende og ulovlig.

Begrunnelsen for vedtaket er beboernes velvære. Blidensol er et sykehjem for personer med demens.

TV2, som først omtalte saken, har snakket med Likestillings- og diskrimineringsombudet. Avdelingsleder Elisabeth Lier Haugseth sier til TV2 at vedtaket er problematisk.

Ja til hijab i kommunen

Blidensol sykehjem er privat, men leverer tjenester til Stavanger kommune. I kommunen får de ansatte bruke hijab.

– Vår praksis er at de som ønsker, får bruke hijab på jobb, sier Per Haarr, direktør for oppvekst og levekår i Stavanger kommune.

– Det mangfoldet som fins i Stavanger får gjenspeile seg hos de ansatte, sier han.

– Ordføreren har nå bedt administrasjonen om at det kalles inn til et møte med Blidensol sykehjem. Hun er klar på at hijab-forbudet er uakseptabelt.

– Har dere fått reaksjoner på bruk av hijab på institusjoner tidligere?

– Nei, det er ikke en problematikk som har dukket opp på min pult.

– Overrasket

Hijab er heller ikke til diskusjon på det kommunale Bergåstjern sykehjem i Stavanger.

– Det er verken tema blant ansatte eller beboere, så vidt jeg kjenner til, sier virksomhetsleder og sykepleier Kari L. Åmodt.

– Hva tenker du om at et annet sykehjem vil forby bruken?

– Jeg blir overrasket.

Stort mangfold

Nesten halvparten av de ansatte på Bergåstjern har annen bakgrunn enn norsk. Åmodt forteller at sykehjemmet har jobbet målrettet med mangfold i flere år.

– I 2012 skulle vi doble antall ansatte og svært mange søkere hadde utenlandsk bakgrunn. Umiddelbart ble det litt utfordrende for pasienter og pårørende med så mange på en gang, forteller hun.

– Vi arrangerte møter med pasienter og pårørende og seminarer for de ansatte. Jeg har ikke opplevd at stort mangfold er problematisk, verken for ansatte eller beboere.

Anmelder forbudet

Ifølge TV2 i ettermiddag har to ansatte ved Blidensol sykehjem anmeldt sykehjemmet til politiet for grov diskriminering. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse