fbpx Hamiltons siste oppdrag Hopp til hovedinnhold

Hamiltons siste oppdrag

Hamilton skal bo på Nesodden hos veterinær Charlotte Søyland

Han er ti år, jobbet på fire kontinenter og reddet mange liv. Men nå er det slutt - Hamilton er blitt pensjonist.

I dag la "International campaign to ban landmines" (ICBL) frem en ny rapport som viser at landminer koster flere liv enn på mange år. Ifølge ICBLs rapport mistet 6.461 mennesker livet eller ble såret av landminer, hjemmelagde sprengladninger og ueksplodert ammunisjon i fjor. Det er krigene i Syria, Libya, Jemen og Ukraina, som får skylden for økningen.

ICBL rapport viser at Afghanistan topper listen med 1.310 ofre. Libya er registrert med 1.004 ofre, Jemen 988, Syria 864 og Ukraina 589.

Antall ofre øker, men støtten synker

Det er bare i Myanmar, Nord-Korea og Syria at slike våpen ble benyttet av regjeringsstyrker i fjor. Disse landene har heller ikke undertegnet den internasjonale landminekonvensjonen.

– I en tid der antallet ofre øker, er det bekymringsfullt at den internasjonale og nasjonale innsatsen for å rydde landminer og bistå ofrene er fallende, sier Jeff Abramson, som har ledet arbeidet med årets ICBL-rapport.

Hamilton ordner opp

Arbeidet med å rydde landområder for miner er tidkrevende og risikofylt. Norsk Folkehjelp har i mange år drevet mineryddingsarbeid, og har et eget hundeprogram som består av rundt 35 firbente minejegere.

I dag ble det viet litt ekstra oppmerksomhet til en av dem. Dagens helst heter Hamilton, er ti år og har tjenestegjort på fire kontinenter. Men nå er det slutt: Hamilton er blitt pensjonist.

Presse og interesserte hadde møtt opp på Akershus festning for hilse på Hamilton og se ham i en siste aksjon før han trekker seg tilbake med matmor Charlotte Søyland på Nesodden.

- Jeg møtte Hamilton når jeg var ute på oppdrag i Kambodsja. Jeg ble helt forelsket i ham og har siden lagt inn aksjer for å bli hans matmor den dagen han skulle pensjoneres, sa Søyland under dagens seanse.

Stolt familie

Hamilton var en av 10 valper. Moren hans er den mest kjente kvinnelige minehundene og fikk navnet "Dakota de platte Fosse". Også hans pappa var legendarisk noe som nok har bidratt til at Hamiltons kullene er ett av de beste i Norsk Folkehjelps historie.

Fire av valpene fikk jobb i Forsvarets tjenestehunder, og har tjenestegjort flere ganger i Afghanistan. Resten av Hamiltons søsken ble mineryddingshundert som tjenestegjør i Tanzania, Bosnia, Jordan, Kambodsja, Chile og for tiden tjenestegjør hans søster Helga i Nagorno-Karabakh.

Men Hammilton har flere talenter. Han har blant annet deltatt på det bosniske landslaget til Mondeo Ring verden Cup som er en "sporthund-konkurranse".

Se Hamiltons siste oppdrag i filmsnutten under. (Lydsporet er hentet fra freesound.org)

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse