fbpx Jobber "gratis" ut året Hopp til hovedinnhold
Likelønnsdagen:

Jobber "gratis" ut året

NSF på stand på Egertorget

17. oktober markeres likelønnsdagen som et symbol på at fra denne datoen jobber mange kvinner gratis ut året, når man sammenlikner med de mannsdominerte gruppene med like lang utdanning. 

Verden over blir Equal Pay Day, eller likelønnsdagen, arrangert for å markere den globale uretten som ligger i at kvinner tjener mindre enn menn.

I Norge handler likelønn om mer enn lønn for likt arbeid: De mannlige og kvinnelige sykepleierne som møtes i korridoren på sykehjemmet eller sykehuset, følger den samme lønnsstigen. Forskjellen oppstår når man sammenlikner seg med de mannsdominerte gruppene med samme utdanningslengde.

Lønnsgapet krymper ikke

I dag tjener ansatte i kvinnedominerte yrker i offentlig sektor, med fire års høyere utdanning, 80 prosent av det ansatte i mannsdominerte yrker i privat sektor med tilsvarende utdanning tjener. For hver hundrelapp en mann tjener, får en kvinne 80 kroner.

– Dette betyr at fra 17. oktober og ut året jobber mange av Unios medlemmer i teorien gratis, sier Unios leder Ragnhild Lied.

– Ingen regjering har klart å gjøre noe for å minske lønnsgapet. Det har vært like stort siden midten av 1980-tallet. Kvinner tjener systematisk mindre enn menn på å ta høyere utdanning. Hvor lenge skal menn få en større del av kaka enn kvinner, spør Lied.

Viktig for rekruttering

Om tjue år vil Norge ifølge Statistisk sentralbyrå mangle 30 000 sykepleiere, jordmødre og helsesøstre.

– Samfunnets vilje til å lønne oss på en måte som fjerner lønnsgapet, er avgjørende for å sikre gode helsetjenester og velferdsstaten også i framtida. Norsk Sykepleierforbund(NSF) vil utfordre arbeidsgivere, politikere og sykepleiere selv til ikke å slå oss til ro med dette lønnsgapet. Vi oppfordrer våre medlemmer til å snakke om lønn, kreve lønnsøkning og forhandle. Det er helt nødvendig at arbeidsgiverne og samfunnet sørger for at dette urimelige lønnsgapet tettes, mener fylkesleder Ragnhild Hegg i NSF Akershus.

Lønnsgapet har vært like stort siden midten av 1980-tallet.
Ragnhild Lied

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse