fbpx Nei, trøstende kyss fra mamma er ikke bortkastet Hopp til hovedinnhold

Nei, trøstende kyss fra mamma er ikke bortkastet

Bildet viser en liten gutt som gråter og som får kyss på kinnet av en kvinne til trøst.
TULLEFORSKNING. Konklusjonen til den angivelige studien er at dette ikke er effektiv trøst. Illustrasjonsfoto: Colourbox

 Et forskningstidsskrift får krass kritikk etter å ha publisert tullestudie.

«Kyss fra mamma er ikke en effektiv måte å roe ned barn som har slått seg litt», konkluderte en artikkel i anerkjente The Journal of Evaluation in Clinical Practice. Men artikkelen, som angivelig var fagfellevurdert, var bare tull.

Mediene lot seg lure

Bloggen Ethics Alarms, drevet av juristen Jack Marshall, har et svært kritisk innlegg om artikkelen og kaller den uetisk. Ifølge Ethics Alarms var det ingenting som ga hint om at det var en tulleartikkel. Flere medier har også rapportert om funnene, tilsynelatende uten å skjønne at studien bare var oppspinn.

– Uetisk

Ifølge Ethics Alarms var det flere ting som burde fått varsellampene til å lyse, i tillegg til det idiotiske valget av forskningstema. For eksempel at «forskernes» metode var å la barna skade seg selv, blant annet ved å legge sjokolade et sted hvor barna ville slå seg i hodet om de skulle få tak i den. Å legge opp at barn skal bli skadet er i seg selv uetisk.

«Forskerne» angir at de tilhører Study of Maternal and Child Kissing (SMACK) Working Group.

– Tydelig ironi

Redaktøren i The Journal of Evaluation in Clinical Practice, Andrew Miles, mener artikkelen var klart ironisk og viser til at den ble publisert 29. desember, en tid på året mange medisinske tidsskrifter har tradisjon for å trykke tulleartikler.

Men Ethics Alarms mener det ikke er noen unnskyldning. Når et vitenskapelig tidsskrift, som per definisjon publiserer seriøse studier, er det ikke åpenbart at én artikkel er tull når den ikke har noen form for advarsel om det.

«Jeg beklager forskere, men når rundt halvparten av ekte studier fremstår absurde eller tvilsomme, våger dere ikke presentere tullestudier som ekte og anta at «alle» vil forstå spøken», heter det hos Ethics Alarms.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.