fbpx Det trenger ikke gjøre vondt! Hopp til hovedinnhold

Det trenger ikke gjøre vondt!

Bildet viser en jente som hyler fordi hun får sprøyte.

Hva kan foreldre gjøre for å lindre barns smerter? Kanadiske forskere bruker sosiale medier for å dele kunnskap.

«It doesn´t have to hurt» er et prosjekt i regi av kanadiske Centre for Pediatric Pain Research. Sammen med YummyMummyClub.ca lanserer de en kampanje i sosiale medier. Under emneknaggen itdoesnthavetohurt vil de spre kunnskap om barns smerte og hvordan den kan lindres.

Kan tale barnets sak

– Kjempeflott, synes sykepleier Randi Dovland Andersen, klinikkrådgiver ved Sykehuset Telemark og tidligere leder i Norsk barnesmerteforening. Hun er for tiden doktorgradsstipendiat ved Karolinska Institutet i Stockholm.

– Foreldrene er alltid med barna sine når de får vaksiner, tar blodprøver eller må gjøre andre smertefulle prosedyrer eller undersøkelser. Ved å gi dem kunnskap, får de verktøy både til å argumentere for at helsepersonell må smertelindre barnet bedre og de får kjennskap til metoder de selv kan bruke, som å distrahere barnet, forberede det godt og ta på reseptfri smertelindrende krem på forhånd.

Vil ha kunnskap raskere ut i praksis

I snitt tar det 17 år til ny viten etableres i praksis. Tanken er å korte ned tiden ved å spre kunnskap i sosiale medier.

Som ledd i kampanjen skal det undersøkes hvor stor rekkevidde den får og om den påvirker foreldres oppmerksomhet på smerte og bruk av kunnskapsbasert smertelindring.

Pusher helsepersonell

– Å tenke at foreldre er viktige for barns smertelindring er ikke nytt, sier Andersen.

– Men det er nytt med målrettede tiltak mot foreldre for å styrke deres mulighet til å hjelpe barnet sitt. Foreldre med kunnskap kan sikre at barnet får god smertelindring uavhengig av hvilke leger og sykepleiere barnet møter. Og hvis vi som helsepersonell møter flere foreldre som stiller krav på vegne av barnet, er vi nødt til å tilpasse vår praksis til beste for barnet. Alle barn har krav på smertelindring.

Vil du vite mer? Her er noen informasjonsfilmer fra Youtube:

It doesn’t have to hurt

video baby (Marsha Campbell-Yeo)

TEDx-presentasjon (Christine Chambers)

Presentasjon av PICH – Pain in Child Health

 

Det er nytt med målrettede tiltak mot foreldre for å styrke deres mulighet til å hjelpe barnet sitt.
Randi Dovland Andersen

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse