fbpx Innstilt på å møte nød, lidelse og død Hopp til hovedinnhold

Jordskjelvet i Nepal: Innstilt på å møte nød, lidelse og død

Nepal. Jordskjelv i Kathmandu. Politi og ambulanser passerer i ektrem fart.
Jordskjelv i Kathmandu. Politi og ambulanser passerer i ektrem fart. Foto: Robert McPherson/Scanpix

Kirsti Asskildt var journalist, men ønsket om å hjelpe andre gjorde at hun la tv-kameraet på hylla og utdannet seg til operasjonssykepleier. Nå skal hun til Nepal med Røde Kors.

Til daglig finner du  KirstiAsskildt  på en av operasjonsstuene ved Lovisenberg sykehus i Oslo. Men nå pakker hun sekken og skal tilbringe fire uker ved Røde Kors feltssykehus i Nepal.

Det er ikke hennes første utenlandsoppdrag. Hun har deltatt i hjelpearbeid på både Haiti, Pakistan, Chad og på Filippinene.

- Det var derfor ble jeg sykepleier

I 2002 jobbet  KirstiAsskildt  iPLAN Norges innsamlingaksjon i TV2

- Det arbeidet førte meg ut på flere turer til Senegal. Det var da jeg tenkte at kanskje jeg kunne gjøre noe annet enn å lage tv. Jeg ønsket å jobbe med mennesker som ikke hadde det like trygt og godt som vi her hjemme, sier hun.

Handling fulgte ord. Asskildt la ned tv-kamera og satte seg på skolebenken for å bli sykepleier, deretter operasjonssykepleier.

- Jeg får nå realisert det jeg ønsket, å gjøre en innsats der det trengs, sier hun.

- Vet aldri hva som møter deg

Selv om hun har erfaring fra flere store katastrofer, er hun ikke sikker på hva som vil møte henne i Nepal.

- Da jeg dro til Haiti etter jordskjelvet der, var det gått tre måender siden skjelvet. Jeg jobbet da mest med oppfølging av pasienter og re-operasjoner, sier Asskildt .

Hun sier at selv om katastrofene er innen samme "sjanger", er det ikke sammenlignbart.

- Hver katastrode er forskjellig. Man får nyttig erfaring på veien, men du kan aldri vite hva som møter deg. Haiti var noe helt annerledes enn det jeg vil møte i Nepal. Ut fra medias rapportering, venter jeg meg mye lidelse, nød og død, sier hun.

Kirsti Aaskildt på tidligere oppdrag for Røde Kors på Filippinene.

Eventyrlysten

På spørsmål om hva skal til for å mestre å jobbe i katastrofeområder gir hun følgende svar:

- Jeg er eventyrlysten og er flink til å ta ting litt sånn på "hælen". Det tror jeg kommer godt med. I tillegg er det greit at man ikke har problemer med å både bo og jobbe under kummerlige forhold. Det aller viktigste er kanskje følelsen av at det man gjør er meningsfullt og hjelper andre, sier hun. 

Bekymret mor

Ønsket og håpet til Asskildt er at teamet hun er en del av, vil gjøre en forskjell.

- De lokale helsearbeiderne har knapt med utstyr og medisiner. Jeg håper og tror at feltsykehuset vil bli et viktig bidrag for å kunne hjelpe så mange som mulig, sier hun.

Hun har fått med seg at internett- og telefontilgang er vanskelig.

- Jeg regner med at de jobber på spreng for å få kommunikasjonslinjer opp å gå. Likevel tenker jeg at jeg har en gammel mor som bekymrer seg når jeg er ute på oppdrag. Denne gangen blir det vanskelig å få gitt henne beskjed om at jeg har kommet vel frem og at alt er i orden, sier hun.

Bilde av Kari Aaskildt på Røde Kors oppdrag på Filippinene

Fryktet jordskjelv lenge

Etter jordskjelvet i Nepal har frivillige fra Nepal Røde Kors vært i gang med redningsarbeid, og med å gi førstehjelp til skadde.

- Jordskjelvet i Nepal har vært fryktet i mange år. Dette er en katastrofe vi har vært redd for lenge. Nepal er svært utsatt for jordskjelv og mange bygninger er ikke trygge, får sykepleien.no opplyst av Røde Kors.

Organisasjonen melder at det er krevende å få full oversikt over situasjonen etter jordskjelvet, da mobilnettet har brutt sammen i deler av de rammede områdene.

Lokale helter

- 90 prosent av de som reddes etter en ulykke, reddes av lokale. Førstehjelp, rutiner for evakuering og katastrofeøvelser er helt avgjørende for at lokalbefolkningen skal vite hva de bør gjøre når et jordskjelv rammer, melder Røde Kors.

Nepal Røde Kors deler ut nødhjelp, men har ennå ikke kommet i kontakt med alle områdene som er rammet på grunn av manglende infrastruktur.

Nepal Røde Kors har beredskapslagre med nødhjelpsutstyr til 10 000 husholdninger (førstehjelpsutstyr, telt og van nog sanitærutstyr) De har startet utdelingen av dette.

Det internasjonale Røde Kors Forbundet oppdaterer kontinuerlig hva de gjør her.

90 prosent av de som reddes etter en ulykke, reddes av lokale.

Kirsti Asskildt
Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.