fbpx Vil ikke i skyttergraven Hopp til hovedinnhold

Vil ikke i skyttergraven

- Gjennom dialog løser man mye, sier hovedtilliltsvalgt i Fredrikstad, Rita Heidi Standal.

Rita Standal har vært Norsk Sykepleierforbunds (NSF) hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune siden 2010. Før det var hun i ti år plasstillitsvalgt i hjemmesykepleien.
NSF har i dag 548 medlemmer i Fredrikstad kommune. Det er den sjuende største medlemskommunen i landet.

Standal har mange medlemmer i ryggen. Det gir trygghet. Men hun har også mange å ivareta. Det kan by på utfordringer. Mange utfordringer.


Samarbeid

NSFs hovedtillitsvalgt er medlemmenes talsperson inn mot kommunens administrative ledelse og folkevalgte. Standal deltar i et trepartssamarbeid på lokalt plan, hvor partene gjennom dialog forsøker å komme fram til enighet. Ikke sjelden har arbeidstakere og arbeidsgivere ulike interesser. I slike situasjoner vil hovedtillitsvalgt selvsagt forsvare interessene til egne medlemmer. Enkeltvis og som gruppe.

Fredrikstad kommune deltar i det nasjonale samarbeidsprogrammet "Sammen om en bedre kommune" som gir støtte til lokale prosjekter rundt om i kommunene. Fredrikstads prosjekt er knyttet opp til problematikken heltid/deltid, hvor man lokalt skal prøve ut ulike turnusordninger. Kommunens forslag om økt helgebelastning for alle som går i turnus har vært et hett tema denne våren. Det var helt uakseptabelt for medlemmene. Hovedtillitsvalgt måtte på banen.

– Kommunen ønsket å øke helgebelastningen til minimum 25 timer per måned. Argumentasjonen fra arbeidsgiver var at dette er en av løsningene på deltidsproblematikken, forteller Standal.

I tett samarbeid med de andre arbeidstakerorganisasjonene i Fredrikstad, og med politisk jobbing, ble forslaget avvist. Hovedprinsippet skal fortsatt være minimum 20 timer helg per måned, som tilsvarer arbeid 3. hver helg.

– Hvordan er samarbeidet med den administrative ledelsen?

– Jeg har sammen med hovedtillitsvalgte fra de andre forbundene møte med administrasjonen hver 14. dag. Et nyttig felles informasjonspunkt. Her blir vi informert om hva administrasjonen holder på med, og hvilke planer de har for framtida. Innblikk i den administrative virkeligheten gjør at vi bruker mindre tid på misnøye og konflikter grunnet misforståelser. Faste møter med de største kommunale etater, som hjemmesykepleie, omsorgssentra, medisinske tjenester og tjenester for funksjonshemmete er også med på å bidra til bedre samarbeid gjennom året.

– Hva kan du bidra med?

– Gjennom min kontakt og møter med plasstillitsvalgte rundt om i kommunen får jeg et godt bilde av situasjonen ute i de enkelte virksomhetene. Plasstillitsvalgte fanger opp utfordringsområder på et tidlig tidspunkt, da de er en aktiv del av ordinær drift. Ved å snakke med medlemmene får de viktig informasjon om utviklingsområder innenfor avdelingen. Informasjon det er viktig å få brakt videre inn i administrasjonen. Uenighet blir ikke borte, men gjennom dialog løser man mye, sier Standal.

– Hva med politikerne?

– Det er også en viktig oppgave å ha kontakt med de folkevalgte. Særlig representantene innen helse og omsorg, og oppvekst. De fatter beslutninger som berører mange av våre medlemmer. Her må vi som hovedtillitsvalgte komme med innspill. Større forståelse og innblikk i virkeligheten ute på arbeidsplassene vil gi politikerne et bedre beslutningsgrunnlag.

Hun er også til stede i bystyret, utvalgsmøter i Helse og velferd og noen ganger i administrasjonsutvalget når beslutninger som berører hennes medlemmer skal fattes.


Ingen nybegynner

Standals inntreden i rollen som tillitsvalgt er "klassisk". Virksomheten hvor hun jobbet hadde ingen plasstillitsvalgt. Ingen ønsket å ta på seg vervet.

– Det gikk rett og slett ikke an at en døgndrift med 20 medlemmer ikke hadde plasstillitsvalgt. At kommunen i 2000 nettopp hadde vært gjennom en omfattende omorganisering innen helse- og omsorgstjenestene gjorde det ikke mindre viktig, sier Standal.

Nå har hun vært hovedtillitsvalgt i fire år.

– Hvordan var omstilling fra å være plasstillitsplass til å bli hovedtillitsvalgt?

– Som plasstillitsvalgt er man, som navnet sier, tillitsvalgt for medlemmene i sin virksomhet. Som hovedtillitsvalgt har jeg ansvar for alle virksomhetene i kommunen hvor NSF har medlemmer. Det gjelder sykehjem, hjemmesykepleie, helsestasjon, rusomsorgen, psykiatritjenesten og kommunal administrasjon, for å nevne noen.

Det har blitt mange nye områder å forholde seg til. Etter fire år er det stadig mye nytt å sette seg inn i.

– Det blir mange møter. Bunker med dokumenter. Og telefoner og e-poster som skal besvares. Det blir forventet at jeg skal mene noe på alle områder. Da blir det mye å sette seg inn i og holde oversikt over. Jeg savner mer tid til å bearbeide alt, sier Standal.

Hun prøver innimellom å sette opp møter med seg selv for å ta unna ting, og å sette seg inn i alle sakene. Hundre prosent frikjøpt tid som tillitsvalgt strekker ikke til.

– Heldigvis har jeg 19 dyktige plasstillitsvalgte jeg kan drøfte sakene med. Og så har jeg fylkeskontoret å støtte meg til.


Medlemmene

NSF i Fredrikstad har mer enn 500 medlemmer. Problemstillingene fra arbeidsplass til arbeidsplass er ulike. Spørsmålene er mange og varierte.

– Kontakten med enkeltmedlemmene?

– Når enkeltmedlemmer har spørsmål som gjelder arbeidsoppgaver, arbeidstid, kompetanseutvikling, arbeidsmiljø, ansettelser eller lønn er plasstillitsvalgt den rett å kontakte. Kontakt med hovedtillitsvalgt skal i utgangspunktet skje via de plasstillitsvalgte.

Men ingen regel uten unntak. Her må det brukes skjønn, mener Standal. Fredrikstad er en stor arbeidsplass med mange ansatte, hvor det fra tid til annet oppstår konflikter på den enkelte arbeidsplass.

– Oppstår konflikter internt i en virksomhet, kan det være naturlig at jeg som hovedtillitsvalgt tar de. Det kan dreie seg om konflikt mellom virksomhetsleder og ansatte eller mellom enkeltmedlemmer av NSF. Det er naturlig at jeg går inn i slike saker. Når saken er løst, kan jeg trekke meg ut. En plasstillitsvalgt har ikke samme mulighet. Plasstillitsvalgt jobber der og skal fungere videre som tillitsvalgt.

Det betyr ikke at hun stenger døren mot det enkelte medlem. Det kommer stadig telefoner med spørsmål om råd. Og det får de. Om ikke samme dag. Her er det snakk om å prioritere. Og prioritet nummer en er de plasstillitsvalgte.

I perioder fungerer hun også selv som plasstillitsvalgt, for virksomheter som av ulike grunner mangler plasstillitsvalgt.


Mange utfordringer

Noen problemstillinger går igjen. Ett av dem gjelder turnusplanlegging.

– Turnusprosessen er ingen enkel sak. Ikke hvis man beveger seg ut over grunnturnusen som systematisk gjentas og rulleres. Hvordan turnusen utarbeides vil ha stor betydning for hverdagen til den enkelte, så det er naturlig at dette engasjerer medlemmene. Sommeravvikling er en ekstra utfordring på de fleste arbeidsplasser, forteller Standal.

Det er ikke tilstrekkelig med sykepleiere til å fylle vaktene.

– Når det gjelder turnusavtale om arbeidstidsordning, som etter arbeidsmiljøloven krever avtale med tillitsvalgte, for eksempel avtale om gjennomsnittsberegning og avtale om unntak fra arbeidsmiljøloven, inngås dette som regel i samarbeid med hovedtillitsvalgt.

Velkjente problemstillinger for Standal. Andre saker er ikke like enkle å håndtere. Verken for hovedtillitsvalgt eller det enkelte medlem.

– Spørsmål knyttet til IA-avtalen kan være vanskelige. Tilrettelegging slik at ansatte med redusert helse skal kunne komme tilbake på jobb eller klare å stå videre i jobben er utfordrende. Særlig i en tjeneste der man i utgangspunktet har en grunnbemanning som tilsier at alle må være friske på jobb.

Hennes råd til medlemmer som kommer i en slik situasjon er "tenk deg om før du går alene i dialogmøte".

– Ta med plasstillitsvalgt, hovedtillitsvalgt eller en annen person du stoler på. Det er ikke lett å få med seg det som blir sagt under møtet. Da er det lurt å ha noen å snakke med i etterkant.

En gjenganger er også spørsmål knyttet til lønn. Det engasjerer medlemmene. For flere en hovedgrunn til at de meldte seg inn i forbundet. Nå er det ny runde med lokale lønnsforhandlinger. Et kravskjema er allerede sendt det enkelte medlem. 

– Ramma i de lokale forhandlingene er langt fra tilstrekkelig til å etterkomme alle kravene. Det er viktig å få formidlet til medlemmene. Videre er det viktig å samsnakke med de andre forbundene. Vi "slåss" om den samme potten, og ingen er tjent med stridigheter mellom de enkelte forbund. Å fronte viktige prinsipper i fellesskap bidrar til økt tyngde overfor arbeidsgiver.

I forbindelse med de lokale forhandlingene blir det sentralt ofte lagt visse føringer på hvem og hva som skal prioriteres. Det bør det enkelte medlem være oppmerksom på når de sender inn krav, er Standals råd.

Store arenaer. Kontakt med plasstillitsvalgte, medlemmer i enkeltsaker, administrasjon og folkevalgte er mer enn nok til å fylle en arbeidsdag. I tillegg deltar Standal i prosjektgrupper. Og det er det mye av til tider.

Kommunen har vært gjennom en stor omorganisering det siste året, hvor virksomheter er blitt slått sammen, avdelinger er blitt større og mange ansatte flyttet på.

– I en slik omfattende omstilling kan man aldri informere nok. «Vet ikke» eller «intet nytt» er viktig informasjon. Da slipper vi spekulasjoner og rykter som det kan ta tid å få rettet opp, sier Standal.

En gang i måneden sender hun ut et kort informasjonsskriv til medlemmene.

Det er ikke bare lokale utspill som påvirker hennes rolle som hovedtillitsvalgt. Da arbeidsministeren Robert Eriksson kort tid tilbake la fram en rekke forslag til endringer i arbeidsmiljøloven gav han samtidig hovedtillitsvalgt i Fredrikstad nye utfordringer.

– Forslagene kan få dramatiske konsekvenser ned på den enkelte arbeidsplass. Om normalarbeidsdagen utvides som følge av endringer i arbeidsmiljøloven, vil dette påvirke hvordan turnusene i framtida vil se ut. Det vil innebære nye utfordringer for plasstillitsvalgte og hovedtillitsvalgte.

Hun tror ikke arbeidsministeren har tenkt over hvilke bølger han har satt i bevegelse nedover i systemet.

– Jeg ser heller ikke behovet for de foreslåtte endringene. Vi har så langt ikke hatt problemer med å bli enige om fleksible ordninger med arbeidsgivere i Fredrikstad, sier Rita Standal.

Tittelen er hovedtillitsvalgt. Oppdragene er mange.

 

Fakta: Plasstillitsvalgt

En plasstillitsvalgt vil ha ulike oppgaver å ivareta fra arbeidsplass til arbeidsplass. Blant oppgavene er:

  • Representere medlemmene og NSF på sin arbeidsplass. Har rettigheter til å opptre som part på vegne av medlemmene
  • Være kontaktperson overfor nærmeste leder.
  • Passe på at lov og avtaleverk følges.
  • Bidra til å skape og opprettholde et godt samarbeid på arbeidsstedet. 

Kilde: NSF


Hovedtillistvalgtes oppgaver er blant annet:
  • Representere medlemmene og NSF overfor arbeidsgiver.
  • Ha kontakt med og påvirke politiske og administrative beslutningstakere.
  • Gi råd og understøtte sine plasstillitsvalgte.
  • Fordele og koordinere oppgaver blant hovedtillitsvalgtsområdets tillitsvalgte.
  • Være bindeledd mellom medlemmene og NSFs lokale organisasjonsledd.
  • Legge til rette for medlemsinnflytelse.

Kilde: NSF

STERKE MENINGER: - Det er forventet at jeg skal mene noe om alt, sier Rita Heidi Standal.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse