fbpx Malariamygg møter Nemesis Hopp til hovedinnhold

Malariamygg møter Nemesis

Verdens første vaksine mot malaria kan være i bruk fra neste år.

En ny studie publisert i PLoS Medicine, kan være gode nyheter for land som plages av malariamygg.

Forskere har studert malariavaksinen RTS,S/AS01 og resultatene viser at for hvert 1 000 barn som fikk vaksinen, kunne 800 tilfeller forebygges. Det melder BBC Health.


Infeksjon

- Malaria er en infeksjon med en parasitt med navnet Plasmodium. Smitten blir overført til mennesker ved myggstikk (Anopheles), og parasittene slår seg ned i de røde blodlegemene i kroppen, skriver Norsk Helseinformatikk (NHI).

Malaria rammer millioner og fører til mange dødsfall hvert år. De fleste som dør av sykdommen er barn under fem år bosatt i Afrika sør for Sahara.


God kandidat

Foreløpig finnes det ingen godkjent malariavaksine. Men NHI melder på sine hjemmesider at vaksinen RTS,S/AS01 har vært til utprøving i flere afrikanske land og er nå i fase 3. Det er den siste fasen av testing før godkjenning.

RTS,S/AS01 er utviklet mot malariavarianten Plasmodium falciparum, som ifølge NHI er den mest dødelige typen.


15 000 testet

Forskerne har testet 15 000 spedbarn. 6 537 var spedbarn i alderen 6-12 uker og 8 923 var barn i alderen 5-17 måneder. Alle fikk tre doser av RTS,S eller en kontrollvaksine.

Forskerne undersøkte så barna 18 måneder etter siste injeksjon. Resultatene viste at i gruppen med barn i alderen 5-17 måneder, ble antall tilfeller av malaria halvert. Blant spedbarn (fra seks til 12 uker ved første vaksinasjon) ble malariatilfellene redusert med en fjerdedel.


Effekten avtar

Ifølge forskningsrapporten avtar effekten av vaksinen over tid, og vaksinen har størst effekt i områder med høy forekomst av malaria.

Dersom vaksinen blir godkjent kan den tas i bruk i 2015. BBC skriver at sammen med andre forebyggende tiltak som for eksempel myggnett og insektsmidler, kan dette være et stort skritt i riktig retning for å få kontroll på malariasykdommen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse