Syke av psykiske belastninger
Det psykososiale arbeidsmiljøet er mye av grunnen til at kvinner er oftere borte fra jobben enn menn, viser ny studie.
Studien som forsker Tom Sterud ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har gjort, viser at kvinner har om lag 70 prosent høyere risiko enn menn for både generelt sykefravær og et høyt sykefraværsnivå – over 40 dager i året.
Sterup har forsøkt å finne ut i hvilken grad mekaniske og psykiske arbeidsbelastninger forklarer forskjellene på menns og kvinners sykefravær. Og nettopp det psykososiale arbeidsmiljøet er ifølge studien mye av grunnen til at kvinner er borte fra jobb langt oftere enn menn.
– Studien viser at et sted mellom 21 og 27 prosent av kjønnsforskjellene i sykefraværet kan forklares med det psykososiale miljøet, sier han til Dagsavisen.
Psykososiale utfordringer
Sterup har undersøkt betydningen av følgende 11 psykososiale faktorer: Stor arbeidsbelastning, mangel på selvbestemmelse i jobben, mangel på støtte fra leder, rollekonflikter, emosjonelle krav, krav om å skjule følelser, ensidig arbeid, mangel på mulighet til faglig utvikling, ubalanse mellom innsats og lønn, mobbing og seksuell trakassering.
Kvinner rapporterte et høyere nivå av eksponering for ni av de elleve psykososiale faktorene som ble vurdert. Den største forskjellen ble observert for emosjonelle krav.
For mekaniske arbeidsbelastninger var rapporteringen blandet, men kvinner rapporterte betydelige høyere nivå av eksponering for seks av 11 arbeidsrelaterte mekaniske faktorer. Kvinner rapporterte i større grad å være utsatt for løft i ubekvemme stillinger og stående arbeid, mens menn rapporterte et høyere nivå av eksponering for tungt fysisk arbeid, tunge løft og helkroppsvibrasjon.
0 Kommentarer