- Ta i bruk teknologien
Teknologi innen helse og omsorg er blitt et uttalt satsningsområde. Politikere og arbeidsgivere vil ha mer forskning for å finne gode teknologiske løsninger. Ofte er begrunnelsen at det i fremtiden ikke vil være nok hender til å utføre alle behandlings- og pleieoppgavene dersom vi skal fortsette å jobbe som i dag.
Helsearbeidere må altså ta i bruk mer teknologi i fremtiden. Teknologene er for lengst satt på saken. Men "å tre teknologi ned over hodet på folk" er sjelden vellykket, mener ingeniør og rådgiver i Oslo Medtech, Egil Utheim.
– Vi må snu prosessen og spørre sykepleiere ute i virkeligheten hva de ønsker seg. Så kan vi ingeniører og teknologer komme med forslag til hvordan behovene kan løses. På den måten får de som skal bruke teknologien i det daglige et eierforhold til verktøyet de skal bruke, sier han
Dette er utgansgpunktet for "Jeg skulle ønske at ..." -seminarene.
Løsning på ett minutt
Forskningsparken ved Universitetet i Oslo setter rammen for dagens "Jeg skulle ønske at ..." -seminar. Det tolketjenesten som skal fortelle om utfordringer de møter, mens teknologer og leverandører skal lytte. Til slutt skal hver teknolog få ett minutt for å fortelle hva de kan bidra med for å finne gode løsninger.
ØNSKER:På "Jeg skulle ønske at" - seminarene finner problemer sine løsninger. |
Charlotte Lunde skal starte testingen med barn i løpet av mai dersom alt går etter planen. Resultatene vil ikke foreligge før om et par år. – Hvorfor bestemte du deg for å forske på nettopp dette? – Jeg har jobbet i barne-tv og som nyhetsjournalist i 10 år. I tillegg har jeg studert litteraturvitenskap. Jeg gikk kanskje derfor inn i medisinen med et litt annet blikk enn mange andre. Jeg er kanskje ikke så bundet av en spesiell faglig måte å tenke på. Enten vi liker det eller ikke: Barn og unge i dag spiller mye spill og behersker en iPad før de kan gå. Det er derfor viktig å utforske om disse plattformene kan brukes i behandlingssammenheng, sier hun. Underholdningsindustrien har 30 års forsprang når det gjelder å utvikle motiverende spill. Det er derimot et helt nytt område for helsevesenet. – Det er gjort en del forskning på bruk av dataspill som behandling for ADHD, men ikke på grupper med både ADHD og epilepsi. Jeg ønsker å se nærmere på om arbeidsminnetrening med dataspill også kan ha effekt på epilepsipasienter, sier hun. Men for at det skal trene opp arbeidsminnet, er det spesielle spill som må benyttes. – Det er kommet noen medisinske spill på markedet, og det vil helt sikkert komme flere. Noe av problemet i dag er at de ofte er mye kjedeligere enn de kommersielle, sier hun.
RoboMemo Charlotte Lunde har valgt å bruke RoboMemo i sitt prosjekt. – Det er testet i flere studier og har vist effekt på ADHD-problemer hos barn, sier hun. Barna som skal bli med i studien må trene sammen med en voksen. – Vi er derfor avhengig av at foreldrene stiller opp, sier hun. Barna skal deles inn i to grupper. – Gruppe 1 skal trene RoboMemo i 30 minutter hver ukedag i fem uker. Gruppe 2 får tradisjonell ADHD-behandling med metylfenidat i minimum fire uker, sier hun.
I billedtekst i saken som står i Sykepleien, skriver vi at lege Charlotte Lunde håper at hennes forskningsprosjekt kan bidra til at barn med epilepsi kan redusere medisinbruken, eller droppe den helt. Det kan misforståes og vi presiserer: Forskningsprosjektet skal teste om barn med epilepsi og ADHD kan ha nytte av dataspill. Det er ADHD- medisiner de eventuelt vil kunne slippe. Dataspill-treningen er ikke rettet mot epilepsien. Se en liten smakebit fra RoboMemo: En verdensutfordring Det er ikke bare i Norge at fremtidens helsetjeneste er en utfordring. Ifølge Utheim bruker USA nå 17 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) på helsetjenester. Og i Asia klarer man ikke å bruke mer enn mellom 6–9 prosent av BNP på helse dersom tjenesten skal være bærekraftig. – Alle kan ikke jobbe i helsesektoren. Det er andre viktige jobber som også må gjøres. Det er derfor en gullalder for smarte hoder med smarte løsninger, sier Utheim. EU har også satt av store summer for å stimulere til forskning på området.
Sim-sykehus
|
0 Kommentarer