Sjekkliste hindrer komplikasjoner
Forskning viser at bruk av sjekkliste reduserer komplikasjoner under operasjoner med 42 prosent.
- Det er gledelig hvis det stemmer, sier Aina Hauge.
Forskningsresultat fra Haukeland universitetssjukehus og Helse Førde, viser at bruk av sjekkliste før operasjon i snitt reduserer komplikasjoner med 42 prosent. Det gjelder alle typer operasjoner.
- Det er gledelig hvis det stemmer, sier leder av NSFs Landsgruppe av operasjonssykepleiere, Aina Hauge.
Alltid sjekket
Hun jobber selv ved Stavanger Universitetssykehus (SUS), og er godt kjent med sjekklisten.
- Det er viktig å understreke at det alltid har vært sjekkerutiner knyttet til vårt arbeid som operasjonssykepleiere. Deler av vårt arbeid er veldig prosedyrestyrt og har alltid vært det, sier hun.
I trygge hender
Operasjonssykepleierne og det øvrige operasjonsteamet har alltid hatt fokus på pasientsikkerhet.
Hauge legger til at forskjellen slik hun ser det, handler om fokuset som er satt på pasientsikkerhet med kampanjen «I trygge hender», og at bruk av sjekklisten nå er implementert ved norske sykehus, og inkluderer hele operasjonsteamet.
- Hver fagperson sitter ikke alene med sine egne «sjekkerutiner». Når går vi igjennom sjekklisten sammen, sier Hauge.
Gledelig
- Hva er det som gjør at nedgangen i komplikasjoner blir så stor?
- Jeg har ikke sett selve forskningsstudien, så jeg kan ikke uttale meg om tallene som presenteres representerer virkeligheten. Det er gledelig både for pasienter og operasjonsteam dersom disse tallene er overførbare til å gjelde også andre sykehus enn Haukeland, sier hun.
Lærer av olje og fly
Å ha fokus på pasientsikkerhet er noe hun også tror påvirker operasjonsteamet på en positiv måte.
- Å identifisere områder som vi kan bli bedre på, er en kontinuerlig oppgave. De siste årene er HMS og kvalitetsarbeid løftet opp. Systemer for sikkerhet som man tidligere knyttet til olje- og flyindustrien er overført til sykehusene. Ikke bare i Norge, men også i Europa og ikke minst i USA. Vi har alltid tenkt sikkerhet, men vi har fått nye måter å systematisere på, sier Hauge.
Håndvask
Forskingsresultata er publiserte i tidsskriftet Annals of Surgery og hos Dagens Medisin.
På Helse Bergens hjemmeside sier professor og leder av seksjon for pasientsikkerhet, Stig Hartug, at ingen andre tiltak for å få ned komplikasjoner under kirurgiske inngrep har hatt større effekt enn bruk av denne sjekklista.
- Det eneste jeg kan komme på som kan måle seg, er da kirurgene begynte å vaske hendene før operasjon, sier Harthug.
Gode nyheter
Haukeland universitetssjukehus tok sjekklista i bruk i 2009. En forskningsgruppe har siden forsket på bruken av sjekklisten.
– Vi ser at etter innføring har komplikasjoner knyttet til mellom annet hjerte og lunge, infeksjoner, blødinger, operasjonssår og ikke planlagte re-operasjoner, er redusert fra 19,9 prosent til 11,5 prosent, sier fagsjef sjukepleie ved Kirurgisk serviceklinikk, Arvid S. Haugen på sykehusets nettside.
I tillegg ble den gjennomsnittlige liggetiden på sykehusene etter operasjon, redusert med nærmere et døgn,
0 Kommentarer