fbpx Ønsker å kartlegge fraværspraksis Hopp til hovedinnhold

Ønsker å kartlegge fraværspraksis

Stian Aasoldsen, leder for NSF Student er interessert i å kartlegge hva som er gjeldende fraværspraksis for de forskjellige sykepleierutdanningene.

I går fortalte sykepleierstudent Mari Aspelund hvordan et 17 dagers sykehusopphold førte til at hun fikk mer enn 20 prosent fravær i praksisperioden.


Selv om hun har sagt seg villig til å ta praksisperioden på nytt i år, blir studiet nå utsatt ett år. Praksisperioden hvor hun ble syk, kan hun først ta på nytt til høsten. Høgskolen i Oslo og Akershus praktiserer 20 prosent-grensen absolutt, høyere fravær medfører utsettelse av hele praksisperioden.



Forskjellige historier

Saken skapte engasjement på Sykepleiens Facebook-sider i går, og mange har fortalt om deres erfaringer med å bli syk under praksis. Mens noen har tilsvarende erfaringer som Mari Aspelund og har måttet vente ett år, forteller andre om at det har blitt utvist skjønn ved sykdom i praksisperioden, slik at de har kunnet gjennomføre på normert tid. 

Ønsker kartlegging

Leder for NSF Student Stian Aasoldsen sier mye tyder på at rettighetene til studenter som blir syke eller av andre grunner får fravær av forhold utenfor studentens kontroll, er en sak som kommer opp på landsmøtet til våren.

- Noen steder ser man an situasjonen for den enkelte student, andre steder blir det ikke engang vurdert om man har over 20 prosent fravær i praksis, uansett årsak. Det hadde vært interessant å få en kartlegging over gjeldende praksis og tolking av reglene på dette området, sier han.

HIOA: - Studentene må sette seg inn i reglene

Dag Karterud, leder ved sykepleierutdanningen i Oslo og Akershus har fått med seg diskusjonen.

- Hos oss praktiseres 20 prosent-grensen strengt. Vi er også strenge på hva som regnes som godkjent fravær - det er liten mulighet for å få fravær regnet som praksis, for å si det slik.

- Det kan i sjeldne tilfeller hende at vi ikke fører fravær fra praksis dersom studentene for eksempel deltar på arrangementer ved skolen. Da vil vi kunne utvise skjønn.

Han mener studentene i større grad må sette seg inn i premissene ved studiestedet før de starter, og vite hva de sier ja til.

- Reglene er der av en grunn. For oss ville det vært en hodepine om vi skulle ta hensyn til alles behov, de administrative systemene ville ikke håndtert en slik utøvelse av skjønn. Skolen har til sammen 17 000 studenter, sier han.

- Derfor ser vi ikke på årsaker, vi ser på antallet dager. Over 20 prosent fravær betyr at praksisperioden må tas på nytt, sier han.

 

 

Noen steder ser man an situasjonen for den enkelte student. Stian Aasoldsen, NSF Student

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse