fbpx Ny strid om langvakter i Fagforbundet Hopp til hovedinnhold

Ny strid om langvakter i Fagforbundet

Fagforbundet sier nei til 14-timersvakter for sine medlemmer i hjemmetjenesten i Stavanger. Nå truer flere med å melde seg ut av forbundet. NSF har sagt ja.

Helsefagarbeider Sigve Melby har, på vegne av 13 helsefagarbeidere, sendt protestbrev på avslaget. Der truer de med å melde seg ut av Fagforbundet, dersom de ikke forandrer mening.

Tidligere har Fagforbundets medlemmer ved Ladegården sykehjem i Bergen sagt opp sitt medlemskap etter at forbundet vendte tommelen ned for 13 timers vakter i helger .

 

Helseskadelig

– For lange vakter er helseskadelig og øker faren for feil. Vi sier nei til langvakter for å verne beboere og ansatte, sier Fagforbundets leder, Mette Nord, til sin egen hjemmeside.

Derfor har forbundet lokalt nå gitt Stavanger kommune avslag på søknaden om 14-timersvakter i hjemmetjenesten på Storhaug og Hundvåg. Inntil nylig har forbundet gitt lov, men etter ett år velger de å snu.

Begrunnelsen for avslaget er Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) sin rapport «Arbeidstid og helse – oppdatering av en systematisk litteraturstudie» som ble presentert kort tid tilbake.

 

Frykter gruppepress

Fagforbundet frykter også at en slik turnus kan føre til at ansatte som ikke ønsker slike vakter, føler seg pressa til å ta dem.

– Hvis vi er ti på jobb, ni sier ja, og jeg sier nei, jeg klarer det ikke, er det da frivillig? Da kan det oppstå gruppepress: Hvis du ikke er med, får vi ikke lov, sier leder for Fagforbundets Kompetansesenter i Stavanger, Hallfrid Kristoffersen, til Stavanger Aftenblad.

Det er et argument helsefagarbeider Elise Helgøy ikke kjøper. Hun har jobba 14-timersvakter hver fjerde helg i drøyt ett år.

– Det blir ikke gruppepress for oss i hjemmesykepleien. Alle kan ikke gå i slike langvaktordninger uansett, siden det ikke passer inn med turnusen, sier hun.

 

Ja fra NSF

Mens Fagforbundet sier nei, har Norsk Sykepleierforbund (NSF) godkjent den samme søknaden fra Stavanger kommune.

– Vi har vurdert det annerledes for våre medlemmer, men vi respekterer Fagforbundets avgjørelse og tar den til etterretning, sier fylkesleder i NSF Rogaland, Nina Horpestad til NRK Rogaland.

Avgjørelsen til Fagforbundet kan imidlertid få konsekvenser for de ansatte som ikke er organisert der. Det kan nemlig fort bli problematisk å opprettholde en slik turnus, der noen skal få gå lange vakter, mens andre ikke får lov.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse