fbpx Barn døde etter omskjæring Hopp til hovedinnhold

Barn døde etter omskjæring

Tre leger får reaksjoner fra Helsetilsynet etter omskjæringssaker i 2012 og 2013. I det ene tilfellet døde guttebarnet. 

Statens helsetilsyn har ferdigbehandlet to tilsynssaker i forbindelse med komplikasjoner etter omskjæring foretatt ved et allmennlegekontor i Oslo.


Baby døde

I april 2012 døde et barn av komplikasjoner etter omskjæring ved et legekontor i Oslo. Gutten var 13 dager gammel da inngrepet ble gjort. Dagen etter var babyen svært blek og moren kontakten legen. Legen anbefalte moren å gi gutten mat og litt smertestillende. Barnet døde kort tid etter, i april 2012.


Komplikasjoner

I juli 2013 opplevde samme legekontor en ny hendelse knyttet til omskjæring. Ifølge Helsetilsynet ble barnet akutt dårlig etter at inngrepet var utført, og mens det fremdeles var på legekontoret. Den ene legen ringte 113, og ifølge AMK-operatøren som tok imot telefonen var legen tydelig sjokkert, skriver Aftenposten.

Den eneste opplysningen AMK-operatøren fikk, var at barnet var bevisstløst og at det pustet. Det ble ikke orientert om at barnet var omskåret eller at det hadde fått lokalbedøvelse.


Advarsel og begrenset autorisasjon

Helsetilsynet har behandlet sakene ferdig. Resultatet er at de gir advarsel til legen som utførte omskjæringen hvor et barn døde. I tillegg får to andre leger ved samme legekontor begrenset sin autorisasjon. 

Den ene av legene kan etter vedtaket ikke utføre eller bistå ved elektive kirurgiske inngrep på barn i allmennpraksis.

Den andre legen som fikk begrensning kan ikke utøve selvstendig virksomhet som lege. Helsetilsynet sier i sitt vedtak at legen må utføre sin legevirksomhet som underordnet lege under kontinuerlig supervisjon og veiledning av godkjent legespesialist i offentlig stilling. Videre kan du ikke utføre eller bistå ved elektive kirurgiske inngrep på barn i allmennpraksis.

LES: alle vedtak  i saken

LES: Vil forby omskjæring av guttebarn

 

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.