Likepensjon i tariffoppgjøret

Bedre tjenestepensjon i privat sektor, reallønnsvekst, likelønn og fortsatt satsing på lavtlønnede er LOs hovedkrav i årets tariffoppgjør.
Representantskapsmøtet i LO drøftet i dag hovedlinjene for det kommende hovedoppgjør.
– Det er frekt av arbeidsgiverorganisasjonen NHO å nekte å diskutere tjenestepensjon i privat sektor i årets hovedoppgjør. Det er like frekt når motparten antyder at det må bli et oppgjør nede på to-tallet, sa LO-leder Gerd Kristiansen da hun åpnet representantskapsmøtet.
God økonomi
LO-lederen var ikke særlig imponert over arbeidsgivere og regjeringen som gjør sitt beste for å snakke ned norsk økonomi og produktivitet.
– Norsk økonomi har råd til reallønnsvekst i året hovedoppgjør samme hva motparten forsøker å skape av inntrykk. Det er heller ikke sant når det blir påstått at offentlig sektor eser ut. Sammenlignet med privat sektor har ikke offentlig sektor vokst de siste åtte åra.
Sikre kjøpekrafta
Hun viste også til Det teknisk beregningsutvalget for inntektsoppgjørene, som la fram sin rapport i går. Rapporten viser at finansnæringen har tatt ut dobbelt så mye som lavlønnede i 2013.
– Dette vil også være et bakteppe når LO går inn i årets tariffoppgjør. I tillegg til å sikre kjøpekrafta for alle, vil prioriteringene være i forhold til lavlønnede og på likelønn, sa Kristiansen.
Hun fikk støtte fra Fagforbundets nye leder, Mette Nord, som mente en sammenklemt lønnsstatistikk var bra.
Likepensjon
LO-lederen varslet også pensjonskamp i årets lønnsoppgjør.
– Tjenestepensjonene i privat sektor er utrygge. Arbeidsgiver kan når som helst bestemme seg for å endre ordningen og innbetale lavere premie. Innskuddsordningene i privat sektor kan gi store svingninger og stor usikkerhet om pensjonsnivået. Videre vil det på grunn av høyere levealder blant kvinner bli snakk om høyere pensjonspremie eller lavere pensjonsdekning enn for menn. Det er viktig å få på plass tilfredsstillende ordninger i hele arbeidslivet, sa LO-lederen.
Forbundsvise oppgjør
Representantskapsmøtet gikk også inn for forbundsvise oppgjør. Ved forbundsvise oppgjør stiller de enkelte forbundene krav og forhandler med sine respektive motparter på arbeidsgiversiden. Forbundene tar også selv stilling til forhandlingsresultatet.
– Bakgrunnen er blant annet at det er svært ulike utfordringer innen de forskjellige forbundenes områder, sa Gerd Kristiansen.
Det er Fellesforbundet og Norsk Industri som går først ut i forhandlingene i LO/NHO-området.
0 Kommentarer