fbpx Vil fjerne særaldersgrensene Hopp til hovedinnhold

Vil fjerne særaldersgrensene

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) mener politi, brannmenn, offiserer og alle andre med særaldersgrenser, bør jobbe lengre.

Systemet med særaldersgrenser gjør det mulig for blant andre polititjenestemenn å gå av med pensjon ved fylte 60 år. Hvis summen av alder og tjenestetid blir minst 85 år, kan politifolk gå av med full pensjon som 57-åringer.

– Vi ser jo i dag at for eksempel politifolk, etter at de har gått av som 57-åringer, jobber i det private næringsliv. Dette er ressurser som politiet fremdeles har stor bruk for, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson til Adresseavisen.

 

Særfordeler

Det er særlig i offentlig sektor manfinner stillinger med særaldersgrenser.

– Særaldersgrensene må gjennomgås. Arbeidslivet har endret seg dramatisk de siste årene, med ny teknologi og nye arbeidsmåter. Derfor er det ingen grunn lenger til at enkelte grupper skal ha særfordeler på dette området. Jeg vil at alle i arbeidslivet skal ha samme aldersgrense for å gå av med pensjon. Det må være likt for alle, sier han.

– Det skal være lønnsomt for alle yrkesgrupper å stå lenger i arbeidslivet – og kombinere arbeid og pensjon. Det handler om at vi trenger flere godt voksne til å stå lenger i arbeidslivet, sier Robert Eriksson.

 

Skeptisk

Unio-leder Anders Folkestad er skeptisk til utspillet fra Eriksson

– De dette gjelder blir utsatt for en krevende tjeneste både fysisk og psykisk, over tid.

– Jeg forventer at statsråden går til dette med en seriøs innstilling og mener alvor når han sier han vil drøfte dette med partene, sier Unio-lederen.

 

85-årsregelen

Aldersgrensen er 70 år for overordnede sykepleiere, sykepleiere i administrative stillinger og undervisningsstillinger. Aldergrenser er 65 år for underordnede sykepleiere. 85- års regelen betyr at man kan gå av 3 år før aldersgrensen hvis tjenestetid og alder er minst 85 år. Dette betyr at svært mange sykepleiere kan gå av ved 62 år.

 

Les: Slitne kvinner og farlige menn. Om grunnlaget for særaldersgrenser i Norge.

Les: Særaldersgrenser/85-årsregelen

Les: Sære aldersgrenser?

Les: Særaldersgrense for helsesøstre

De dette gjelder blir utsatt for en krevende tjeneste både fysisk og psykisk, over tid.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse