fbpx - Vi kan alltid bli bedre Hopp til hovedinnhold

- Vi kan alltid bli bedre

Eli Gunhild By er skuffet over at helseminister Bent Høie glemte sitt løfte til spesialsykepleierne. Men hun er glad for at han vil ruste opp psykiatri, rus- og kreftfeltet.

Rikshospitalets store auditorium var pakket til randen da helseminister Bent Høie presenterte sine mål og forventninger til sykehusene i dag.

Etter åtte år i opposisjon og fire år som leder av helse- og omsorgskomiteen, har Høie møtt mange enkeltmennesker med sterke historier.

- Historiene gjør inntrykk, og bekrefter det vi vet fra undersøkelser og internasjonale rankinger: Vi er gode på behandling, men dårlige på samhandling og kommunikasjon med pasienter, brukere og pårørende, sier han.

- Selv om mye er bra, kan vi alltid bli bedre, sier Høie.


Løsninger i seks punkter

For å bli bedre la Høie frem disse seks punktene som medisin:

1. Innføre fritt behandlingsvalg. Ventetiden skal ned. Kvaliteten skal opp. De regionale helseforetakene skal kjøpe flere tjenester hos private og ideelle. Fritt behandlingsvalg innen rus og psykisk helsevern er planlagt innført i 2015.


2. Sørge for raskere diagnose og redusert ventetid for kreftpasienter.Kreftløftet til regjeringen bygger på konkrete endringer i organiseringen av norsk kreftbehandling. Den har tre hovedelementer: Tverrfaglige diagnosesentre for alvorlig sykdom i alle helseregionene i løpet av 2014, standardiserte pakkeforløp i kreftbehandlingen, og bedre samarbeid med fastlegene.


3. Lage opptrappingsplan for rusfeltet og bygge ut det psykiske helsetilbudet i kommunene.Regjeringen vil prioritere rusbehandling og psykisk helse, og løfte frem pasientgruppene som har sittet "nederst ved bordet". 200 langtids behandlingsplasser skal kjøpes i løpet av 2014.


4. Legge fram en Nasjonal helse- og sykehusplansom gjør oss i stand til å planlegge en helsetjeneste med kapasitet og kompetanse til å møte fremtidens behov. Målet er å legge frem planen for Stortinget i 2015. Inntil dette skjer, består dagens foretaksmodell.


5. Skape bedre kvalitet og pasientsikkerhet gjennom endring i ledelse, systemer og kultur.Regjeringen vil gjennomføre flere kvalitetsundersøkelser, etablere en uavhengig undersøkelseskommisjon og legge frem en årlig melding om kvalitet og pasientsikkerhet for Stortinget. En forsøksordning med kvalitetsbasert finansiering av spesialisthelsetjenesten innføres for å rette oppmerksomheten mot kvalitet.


6. Satse på IKT og kommunikasjon.Nytt lovforslag skal sikre at pasienten settes i sentrum. Personvernet skal styrkes i IKT-løsningene. Digitale tjenester skal forenkle pasientenes kontakt med helsetjenesten, og pasienten skal ha enkel og trygg tilgang til egne helseopplysninger. Regjeringen ønsker en gjennomgang av IKT-organiseringen i helse- og omsorgssektoren for å sikre effektiv organisering og bruk av ressursene. Regjeringen har etablert et eget helseforetak for strategisk samarbeid på IKT-området, som skal ha hovedkontor i Bergen.

Les:Høies tale


Mye bra

Blant de over 400 fremmøtte, var også NSFs forsbundsleder, Eli Gunhild By.

- Hva synes du om Høies tale?

- Han sa mye bra, men på et overordnet nivå. Hvordan mye av dette faktisk skal gjennomføres, må diskuteres på mer detaljnivå, sier hun.

By er positiv til at sykehusenes oppdraksdokument og krav har krympet.

- Om det er det som skal til, gjennstår å se. Men det er riktig å fjerne krav som ikke er nødvendige, sier hun.

Hun er også positiv til at Høie har satt rus og psykiatri høyt opp på prioriteringslisten, men litt usikker på om de 200 plassene som skal kjøpes hos idelle og private aktører er en god løsning.


"Glemte" spesialsykepleierne

Men på ett område er Eli Gunhild By skuffet.

- Før Høie ble minister var han ikke fornøyd med hvordan sykehusene ivaretar behovet for spesialsykepleiere. I dag hadde han selv mulighet til å gjøre noe med dette. Jeg er selvsagt skuffet over at han ikke tok denne muligheten, sier By.

Hun viser blant annet til en debatt i juni i fjor med daværende helseminister Jonas Gahr Støre.

- Høie sa den gang at rekrutteringen av spesialsykepleiere ikke bør overlates til helseforetakene alene, sier hun.

Helseforetakene løser i dag dette på forskjellig vis; noen gir full lønn, andre har stipendordninger, men uten pensjons- og andre rettigheter.

- I noen tilfeller må sykepleierne ta fri uten lønn og stipender for å fullføre sin videreutdanning. NSF ønsker en ordning med lønn under utdanning, slik som legene har, sier hun.


Pasienten først

I løpet av sin timelange tale, vektla Høie at pasienten skal plasseres i sentrum. Ett uttrykk som er velbrukt og som helseministeren selv sa det:

- Retorikken er ingenting verdt dersom den ikke gjennomføres.

Han vil at pasientens stemme skal bli like godt hørt som helsepersonell når tjenester skal planlegges og tilrettelegges.

- Det er ikke bare helsepersonell som vet hvor skoen trykker, sier Høie.

Etter sin sykehustale, gikk Høie i felles foretaksmøte med de regionale helseforetakene. Helseministeren overleverte dem oppdragsdokumentet for 2014.










0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse