fbpx Vet ikke hvor mange som klager Hopp til hovedinnhold

Vet ikke hvor mange som klager

Statens helsetilsyn vet ikke hvor mange klager eller bekymringsmeldinger de får som gjelder dårlig språk hos helsepersonell.

Statens helsetilsyn har dessverre intet verktøy som gjør det mulig å trekke ut klagesaker sortert på språk som tema, opplyser seniorrådgiver i Helsetilsynet, Svein Zander Bratland, til Sykepleien.

Bratland og Gunnar Bondevik i Statens helsetilsyn har imidlertid gjort en studie av tilsynssaker knyttet til situasjoner der legehjelpen haster. Studien er en gjennomgang av tilsynssaker over en femårsperiode fra Hordaland (Bratland/Bondevik i Læring av feil og klagesaker – Helsetilsynets Rapport 7/2009).
Studien viser at nesten halvparten av hendelsene som burde vært unngått er knyttet til leger med fremmedspråklig bakgrunn. Selv om det i undersøkelsen ikke ble avdekket mangelfulle språkkunnskaper i vesentlig grad, relaterte behandlingsfeilene seg til manglende erkjennelse av alvoret i situasjonen.

Dette ble ifølge studien ansett å kunne være forårsaket av begrenset norskkulturell og lokal kompetanse. De utenlandske legenes vaktdeltakelse og vaktbelastning lot seg imidlertid ikke studere. Studier utført ved Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin (Nklm) har vist at utenlandske leger deltar i legevaktarbeid med en større hyppighet enn norske leger (Sandvik/Hunskår Tdnlf 2012). ||||

kari.anne.dolonen@sykepleien.no

 

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse