fbpx Skuffet over dommen Hopp til hovedinnhold

Skuffet over dommen

Både Backer-ekteparet og OUS ble frikjent for å ha utnyttet filippinske sykepleiere økonomisk. Kelly Flores og Wilmae Libres er skuffet.

I dag, 6. desember, falt dommen i Oslo tingrett. Ekteparet Lars og Ruby Backer var tiltalt for overtredelse av utlendingsloven. Oslo universitetssykehus (OUS) var tiltalt for medvirkning.

Både ekteparet og OUS ble frikjent. Dommen var enstemmig.

Ifølge dommen er sakens kjerne hvorvidt Lars og Ruby Backer utilbørlig har utnyttet sykepleierne økonomisk.

Mistanken dreide seg først om menneskehandel.

Tillitsvalgte har hjulpet sykepleierne.

Kalddusj
De tre sykepleierne Kelly Jane Flores, Wilmae Libres og Rylyn Andiano, som i 2010 kom til Norge med lovnad om å få jobbe som operasjonssykepleiere på Ullevål sykehus, er skuffet.

– Det var som å dusje i iskaldt vann, sier Flores etter domsmøtet om hvordan hun reagerte da dommen ble lest opp.

Hun har nettopp ringt til tanten i London og fortalt.

– Hun sa at jeg skal være glad for at jeg har jobb og konsentrere meg om positive ting, sier Flores og tørker noen tårer.

– Jeg er overrasket. Men nå må vi akseptere hva dommeren har sagt, sier Libres.

Andiano satt i drosje på vei fra jobb til tingretten da hun fikk telefon fra Libres om resultatet.

– Jeg ble veldig skuffet, sier hun.

– Men jeg vet at det er gjort feil. Ekteparet ble frifunnet av dommerne, men de vet selv hva som har skjedd.

At OUS ble frikjent synes de er greit.

– OUS har innrømmet at det ble gjort feil, og rettet det opp, sier Flores.

Alle tre fikk fast jobb i mars 2012. De jobber alle på ortopediske sengeposter innenfor OUS. Jobb på operasjonsstuen ble det ikke noe av.

Kom i 2010
Det var i 2010 de tre, som har jobbet sammen på et sykehus i Filippinene, kom til Oslo for å jobbe. Ortopedisk avdeling på Ullevål sykehus hadde akutt mangel på operasjonssykepleiere. En lege tok kontakt med sin nabo Lars Backer, som er møbelhandler, fordi Backers kone er fra Filippinene. Herr og fru Backer kunne kanskje hjelpe. Etter tvil sa de ja, ifølge dommen. De forholdt seg så til seksjonslederen på Ullevål. 

Retten mener at ekteparet ikke var klar over at det manglet avklaring internt på OUS.

Retten mener juridisk avdeling på sykehuset hadde motforestillinger mot denne måten å rekruttere operasjonssykepleiere på, men at prosessen internt på Ullevål ble fragmentarisk og rotete. Men tidligere direktør Siri Hatlen skal ha sagt ok til å ansette dem.

Men ansettelsesvilkårene ble ikke formalisert. Sykepleierne var usikre på om det var Backer eller OUS som var arbeidsgiver. De fikk verken ansettelesekontrakter eller lønnsslipper. De var redde for at arbeidsforholdet skulle opphøre.

Nåværende direktør Bjørn Eriksten sa da han vitnet i rettssaken at OUS har gjort to vesentlige feil: Avtalen med Backers firma var i strid med anbudsreglene. Og sykepleierne skulle hatt arbeidsavtale fra første dag.

Store lån
De tre sykepleierne har tatt opp store lån – rundt 300 000 kroner hver – med høy rente i Norge for å betale Backer tilbake de utgiftene han har hatt: For blant annet sitt arbeid, husvære, mat, strøm, språkkurs og utflukter.

Retten mener at at lånebetingelsen er en sak mellom banken og den enkelte sykepleier, og ikke noen del av straffesaken. Men påpeker likevel at «rentenivået synes høyt».

Eksklusiv livsstil
Retten mener at ekteparet Backer ikke utilbørlig har utnyttet sykepleierne økonomisk.

Men retten mener «at kostnadene ble høye også fordi at Backer la opp til en relativt eksklusiv livsstil og uten at sykepleierne hadde noen innflytelse på dette. Leie av rom på Grand hotel 17. mai for eksempel, hadde nok neppe vært sykepleiernes valg dersom de fikk bestemme.»

Følte seg overvåket
Backer har beregnet seg vederlag for den tiden han har brukt på sykepleierne. Retten mener tidsbruken var omfattende. Ekteparet fulgte dem opp tett, og var innom dem daglig i huset kvinnene leide av dem.

De feiret jul og nyttår sammen og ble tatt med på turer. Sykepleierne fikk ikke selv være med å bestemme reisemål eller kostnadsnivå. Uheldig, siden de betalte for seg selv, sier retten, men ikke økonomisk utnytting.

Rettens inntrykk er at Backer hadde to mål; at kvinnene skulle ha det bra, og at de skulle komme i arbeid.

Sykepleierne på sin side mislikte at ekteparet Backer hadde nøkkel til huset og stadig var innom. De følte seg overvåket. 

Retten mener at sykepleierne ikke er utnyttet:

«Resultatet for kvinnene er at de alle tre har godt betalte jobber på Ullevål sykehus med en årslønn på i overkant av kr. 400 000. De snakker godt norsk og er veltilpasset i det norske samfunnet.»

Kritiserer NSF

Retten kritiserer for øvrig Norsk Sykepleierforbund (NSF) for å ekskludere utenlandsk arbeidskraft:

Retten er, ifølge dommen, overbevist om at forbundet var negativ til at sykepleiere uten norsk spesialistutdanning skulle arbeide med operasjonssykepleie.

«Men hva som konkret ble gjort for å forhindre dette, er ikke klart. Det var forbundet som varslet ledelsen på sykehuset om sykepleiernes usikre situasjon og låneforpliktelser, og som overtalte dem til å anmelde Lars og Ruby Backer til politiet.»

Angrer ikke

Rettssaken foregikk fra 7. til 31. oktober. Akkurat nå er Flores skeptisk til anke.

– Da må vi jo gjennom samme opplegget. Kanskje er jeg pessimistisk, men hva er vitsen hvis det blir samme avgjørelse? Det vil være å gni salt i såret.

– Angrer dere?

 – Nei, sier Libres, Flores og Andiano.

Alle tre er enige om at de uansett har gjort det riktige ved å gå til sak. Ellers ville ikke forholdene ha kommet fram.

– Hvordan har det vært å gå gjennom denne rettssaken?

– Slitsomt, sier Libres, som var til stede hver dag.

– Ekstra tungt fordi det har foregått på norsk. Og vi har jo aldri vært i en rettssak på Filippinene heller, sier Flores.

Saken har skapt splid i det filippinske miljøet, siden det har vært filippinere på begge sider. Det synes de tre er synd.

De er forundret over dommen og skjønner ikke at retten ikke har tatt hensyn til at de følte seg tvunget til å ta opp dyre lån.

– Jeg har 257 000 igjen å betale, sukker Flores.

OUS har strammet inn
– Dommen samsvarer med vårt syn, sier fungerende direktør på OUS, Morten Reymert.

Men han føyer til:

– Denne rekrutteringen har ikke foregått som den skulle være. Men vi har strammet inn reglene lenge før dommen.

– Vil dommen likevel føre til noe nytt?

– Vi mener vi har gjort alt vi kan gjøre, men vi vil nå lese gjennom dommen, sier Reymert.

Misfornøyd med begrunnelsen

Aktor Hans Petter Pedersen Skurdal er mindre fornøyd:

–  Jeg synes ikke dommen ga noen gode juridiske svar. Hvor går grensene? For eksempel sier dommeren at lånet er et forhold mellom sykepleierne og banken. That`s it. Nei, den ga ikke mange svar.

– Vil dere anke?

–  Det må vi diskutere. Men jeg har ment hele tiden at det utilbørlig er tjent penger på sykepleierne.

Bistandsadvokat for to av Ullevål-sykepleierne Gro Wildhagen synes ikke dommen er godt nok begrunnet.

– Den sier ikke noe om grensene. Den fastslår bare at sykepleierne ikke er blitt utilbørlig utnyttet, men sier ikke hvorfor. Dette er en ny sakstype for domstolen og det er et problem at det ikke går noen klar grense for hva som er straffbart og ikke, sier hun.

– Mye tyder på at det vil bli flere sånne saker framover, på grunn av tilstrømning av sårbare personer til Norge, sier Wildhagen.

Fornøyd med OUS i ettertid
NSF-tillitsvalgt Frank Ryghaug er også kritisk:

– Hvis dommen blir stående, betyr det at det er fritt fram for å gjøre det på samme måten en gang til.

Han mener likevel at rettssaken har vært nødvendig:

– Det er bra å få belyst hvordan rekruttering kan foregå. Det er også bra at saken har fått konsekvenser for hvordan sykehuset nå går gram ved ansettelser.

Han berømmer dessuten at OUS har ivaretatt sykepleierne som ansatte til tross for at de har vært parter i en konflikt.

– At partene er frikjent i strafferett betyr ikke at det som har skjedd ikke har vært kritikkverdig. Det er bekymringsfullt hvis det er innenfor lovens rammer å sette folk i en så vanskelig situasjon som sykepleierne kom i.

– Nå får vi se om saken ankes, sier Ryghaug.

– Klar dom
De tre forsvarsadvokatene, inkludert Harald Stabell som har forsvart OUS, viser til at dommen er klar:

– Enstemmig og uten tvil, sier de fornøyd.

Ruby Backers advokat, Nils Helmer Storeng, er kritisk til NSF, som han mener satte i gang saken:

– Det hadde ikke blitt sak hvis ikke Sykepleierforbundet hadde skrevet under på anmeldelsen. Nå ser du resultatet, sier han til tillitsvalgte Frank Ryghaug.

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var som å dusje i iskaldt vann.

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse