Sjokolade lever kort på vaktrommet
Og sykepleiere spiser mer enn leger, viser forskning.
I siste nummer av British Medical Journal har en gruppe forskere tatt ansvar for å fremskaffe kunnskap om et tema det til nå har manglet vitenskapelige data om: Hvor lenge overlever sjokolade på et vaktrom?
Svaret er nedslående. I snitt lever sjokolade i 51 minutter.
Konflikt
De sju forskerne bak studien skriver at gaver fra pasienter og pårørende utgjør en stor del av helsepersonells sjokoladeinntak. De har erfart at det å spise sjokolade på sykehus er relativt vanlig, den spises raskt opp og ikke sjelden er spørsmål om hvilken yrkesgruppe som spiser mest en kime til konflikt.
Mønster
Forskerne undersøkte sjokoladens levetid på fire ulike poster. En sjokoladeeske ble plassert på vaktrommet, og observert i opptil fire timer. I snitt tok det tolv minutter før esken ble åpnet. Mye av sjokoladen ble spist med en gang, så flatet spisingen ut.
Sykepleierne spiste mer enn legene, men forskerne kan ikke slå fast om det gjelder på individnivå, siden det vanligvis er flere sykepleiere innom vaktrommet enn leger.
Spiser rubbel og bit
Studien er gjort i England, men ting tyder på at funnene kan overføres til Norge.
- Sjokolade forsvinner fort, bekrefter Anja Hetland Smeland, fag- og forskningssykepleier på kirurgisk avdeling for barn på Oslo universitetssykehus.
- Vi får sjokolade gjennom hele året, og særlig til jul. Får vi ikke sjokolade da, blir vi skuffet.
Men hun kjenner seg ikke helt igjen i at sykepleierne er grådigst.
- Vi har i hvert fall en barnekirurg som spiser rubbel og bit. På hans post går nok sjokoladen raskere unna enn andre steder, kommenterer hun.
Åtseldyr
Wasim Zahid, som spesialiserer seg til kardiolog på Rikshospitalet, sier han ikke bare kjenner seg igjen i studien, men at han har kjørt flere kontrollstudier med seg selv som testperson,
- Sjokolade forsvinner utrolig fort, er hans konklusjon.
- Jeg selv er et åtseldyr og går rundt på vaktrommene og leter.
Zahid sier hans inntak av sjokolade nesten utelukkende foregår på sykehuset.
- Hvorfor betale for sjokolade når jeg kan få den gratis på jobb, undrer han.
Trenger mer
Konklusjonen til forskerne er klar: Siden sjokoladen forsvinner så fort på sykehusenes vaktrom, trengs det mer. Det støtter både Smeland og Zahid.
- Vi kardiologer vet at sjokolade kan ha en positiv effekt på hjertet, så vi er ikke redde for å spise, sier Wasim Zahid.
Han synes det er viktig at forskning dekker alle felt og bidrar med ny kunnskap.
- Allerede på neste avdelingsmøte vil jeg ta opp behovet for mer sjokolade med ledelsen, sier han.
- Og da vil jeg legge denne studien på bordet.
Les hele artikkelen i British Medical Journal
Kommentarer