fbpx – Skolenes ansvar å sikre kvaliteten Hopp til hovedinnhold

– Skolenes ansvar å sikre kvaliteten

– Det er alvorlig dersom det stemmer at lektorene er usikre på om sykepleierstudentene kan gjøre en forsvarlig jobb når de er ferdige, sier direktør i Nokut, Terje Mørland.

Tidsskriftet Sykepleien gjennomførte en spørreundersøkelse blant landets sykepleierstudenter og høgskolelektorer ved sykepleierutdanningene. Svarene viser blant annet at lektorer i undersøkelsen er usikre på om studentene kan det de skal for å gjøre en forsvarlig jobb etter endt utdanning. Studenter er misfornøyd med praksisplassene.

Les mer om funn fra undersøkelsen.

– Bekymrer det Nokut at over 50 prosent av lektorene som svarte i undersøkelsen er usikre, eller svarer nei på om sykepleierstudentene kan det de bør for å kunne gjøre en forsvarlig jobb i helsevesenet?

– Det er alvorlig dersom det stemmer at lektorene er usikre på om sykepleierstudentene kan gjøre en forsvarlig jobb når de er ferdige. Ingen bør komme gjennom sykepleierutdanningen uten å være skikket som sykepleier, sier direktør i Nokut, Terje Mørland.   146 lektorer og over 2000 studenter svarte på undersøkelsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skolenes ansvar

– Nesten 40 prosent av studentene og over halvparten av lektorene mener at kvaliteten på praksisstedene ikke er god nok. Hva tenker Nokut om dette?

– Dette er helt klart et ansvar for institusjonen. Dersom det er tegn som tyder på at praksis ikke er godt nok, må institusjonene sette i gang tiltak for å forbedre denne, sier Mørland.

– Hva bør gjøres?

– Om det som avdekkes i denne undersøkelsen stemmer, bør høgskolene snarest mulig sette i gang tiltak for å forbedre kvaliteten i sykepleieutdanningen og sikre at sykepleiere er forberedt på den jobben de skal gjøre. Det er helt avgjørende for at den norske befolkning skal ha tillit til sykepleierutdanningen og dermed til helsevesenet, sier Mørland.

 

Nasjonale prøver?

I tillegg til Sykepleiens undersøkelse, gjennomførte NSF Student en frivillig test for avgangsstudenter ved landets sykepleierutdanninger. 550 sykepleierstudenter som gikk ut nå i vår, tok testen. Halvparten strøk på denne testen. 33 av studenten gjorde valg i et medisinsk spørsmål som ville tatt livet av pasienten.

– Hva tenker Nokut om dette?

– Høyskolene selv må ta ansvar for sin egen kvalitet og at studentene lærer det de skal. Om noe tyder på at kvaliteten ikke er god nok, må institusjonene sette i gang tiltak for å sikre at kvaliteten blir god nok, sier direktør i Nokut, Terje Mørland.

– Er det behov for en nasjonal prøve for avgangsstudenter i sykepleie?

– Dette spørsmålet er det opp til institusjonene og Kunnskapsdepartementet å vurdere, sier Mørland.


Historie

Om kvaliteten i sykepleierutdanningen er god nok har lenge vært et tema. Blant annet gjennomførte Nokut en revisjon av samtlige sykepleierutdanninger i perioden 2004 til 2007.

Etter gjennomgangen ble kvaliteten på sykepleierutdanningen kritisert i flere medieoppslag. I 2009 sendte Nokut en redegjørelse til Kunnskapsdepartementet:

"Kvaliteten på praksisstudier tilknyttet sykepleierutdanning har i media den senere tid blitt kategorisert som sviktende, og det hart vært uttrykt skuffelse over at Nokuts revidereing ikke avdekket dette."

Last ned brevet her.


Nokut dro ikke på besøk

Her kommer det også frem at Nokut ikke besøkte noen praksissteder under revisjonen – selv om praksis er 50 prosent av utdanningsløpet for sykepleierne.

– Hvorfor besøkte ikke Nokut noen praksissteder da dere skulle kontrollere kvaliteten på utdanningen?

– Dette var den første revideringen som ble gjennomført. Vurderingene den gang ble gjort ut fra den tiden og den erfaringen både Nokut og høyskolene hadde på det tidspunktet, sier avdelingsdirektør i Nokut, Tove Blytt Holmen.


Finner ikke

– Alle argumentene er heller ikke gjenfinnbare i Nokuts dokumenter, sier Blytt Holmen.

– Hovedgrunnen var imidlertid at vi mente kvalitet i praksisstudiene ble dekket gjennom spørsmål i kandidatundersøkelsen og gjennom intervjuer med studenter, lærere, veiledere på lærestedene.

– Jeg understreker at tilsyn med eksisterende virksomhet nå har fått en annen form. Revidering gjennomføres etter innledende risikovurdering, mer målrettet enn det ble gjort for sykepleie, sier Blytt Holmen.

Nokut har publisert en rapport om funnene etter gjennomgangen.

Kort oppsummert fikk to høyskoler pålegg om å bedre kvalitetssikring av studiene fordi det blant annet ble avdekket svakheter i organisering og gjennomføring av praksisstudiene.

– For øvrig viste revideringen da at de fleste høyskolene hadde en tilfredsstillende kvalitetssikring, også av praksisstudiene. Studentene var også fornøyd, sier Blytt Holmen.


Usikker på kvaliteten

– Er Nokut sikker på at kvaliteten på praksisdelen av sykepleierutdanningene er bra nok?

– Nei, Nokut kan ikke si noe om hvordan kvalitetssikring av praksisstudiene er i dag. Høyskolene er godt kjent med de nasjonale kravene til studier og at disse også omfatter kvalitet i praksis, i sykepleieutdanningene så vel som i all annen høyere utdanning. Det er høyskolenes plikt å kvalitetssikre studiene i henhold til disse betingelsene. Nokut vurderer institusjonenes generelle kvalitetsarbeid hvert 6. år, sier Blytt Holmen.

– Er det behov for en nasjonal godkjenningsordning for praksissteder som skal ta imot sykepleierstudenter?

– Det er ikke opp til Nokut å ha noen mening om, sier hun.

Nokut har per i dag ingen pågående prosjekter som berører kvaliteten i sykepleierutdanningen.

 

SAK positiv til mer testing

– Hva tenker Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK) om at over halvparten av lektorene i en undersøkelse ikke er sikre på om sykepleierstudenter kan det de bør for å gjøre en forsvarlig jobb etter endt utdanning –   ettersom det er hos dere nyutdannede sykepleiere får sin autorisasjon?

– SAK er autorisasjonsmyndighet og vår myndighet er hjemlet i helsepersonelloven, sier avdelingsleder i SAK, Kjell Magne Mørk.

– Vi tar vårt ansvar for å sikre det norske helsevesen korrekt og kvalifisert autorisert helsepersonell på det største alvor og pasientsikkerhet er det førende for oss i alle våre vurderinger.

Han understreker at SAK innvilger autorisasjon til de som har gjennomført og bestått norsk utdanning og er egnet – og at SAK bidrar til innspill og samarbeid med Helsedirektoratet, Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet,

– Vi antar at også arbeidsgivere og helsepersonellet selv tar sitt ansvar med hensyn til pasientsikkerhet og forsvarlighet på største alvor,  sier avdelingsleder i SAK, Kjell Magne Mørk.


Positiv til nasjonale prøver

– Er det behov for en nasjonal prøve for avgangsstudenter i sykepleie?

– SAK bidrar i linjen til innspill på dette spørsmål til Helsedirektoratet og de ansvarlige departementene i slike spørsmål. SAKs føring er pasientsikkerhet og vi ser foreløpig ingen årsak til hvorfor ikke høyere helsefaglig utdanning kan måles på den måten for å teste kunnskap og ferdigheter. SAK anser at dette kan være med på å sikre pasientsikkerheten ytterligere, sier Mørk.

Her finner du flere saker om tema sykepleierutdanning

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse