fbpx Avviksmeldingssystem kan granskes Hopp til hovedinnhold

Avviksmeldingssystem kan granskes

Bystyrerepresentant Ivar Johansen (bildet) har lenge vært bekymret over at avviksmeldinger ikke når frem i Oslo kommune. Nå blir antakelig Kommunerevisjonen engasjert.

Oslo Bystyre har enstemmig anbefalt at Kontrollutvalget vurderer en forvaltningsrevisjon av kommunens system for avviksmeldinger (Kvalitetslosen). Det skjedde i onsdagens bystyremøte etter initiativ fra Ivar Johansen (SV). Han fikk med seg Tone Tellevik Dahl (Ap) og Carl I Hagen (Fr.P) i forslaget.

 

Fikk hjelp fra sykepleiere

Sykepleien.no skrev nylig at Johansen etterlyste oslosykepleieres erfaringer med Kvalitetslosen.

– Jeg fikk mange henvendelser som gir grunn til bekymring, sier han.

En tillitsvalgt sykepleier skrev blant annet:

“Min jobb som Fagutviklingssykepleier er å holde kurs i Kvalitetslosen til ansatte og ledere, samt at jeg som tillitsvalgt sitter i kvalitetsutvalget og ser hva som kommer inn av avvik. Jeg opplever at mange ikke dokumenterer avvik, dels på grunn av tidspress, dels fordi de blir lukket uten at sakene blir forbedret, men også, dessverre, fordi ansatte ikke forstår viktigheten av å melde avvik.»

 

Forventer påvising av svikt

I debatten i bystyret sa Johansen:

– Jeg vet at lederen av sykepleierforbundet i Oslo hadde en bekymringssamtale med byråden om dette i vinter. Oslolederen var veldig tydelig på at Kvalitetslosen ikke fungerer etter forutsetningene. Avvik meldes ikke inn, og innmeldte avvik lukkes, uten at noe blir gjort med innmeldte problemer.

Lokalpolitikeren har klare forventninger til en revisjon av avvikssystemet:

– Jeg forventer at det vil bli avdekket at Kvalitetslosen er et grunnsolid verktøy, som kan være et særs godt bidrag i kvalitetsarbeidet. Men at systemet i Oslo svikter fordi svært mange som melder inn avvik erfarer at saker blir lukket uten at noe blir endret/bedret i forhold til det som ble meldt inn. Gradvis undergraver det systemet, fordi sykepleiere og øvrige ansatte erfarer at det ikke er noe vits. Det skjer ikke noe allikevel, sier Johansen.

 

Venter resultat til våren

–  Når vil resultatene av en eventuell revisjon foreligge?

– Jeg forventer at Kontrollutvalget får seg forelagt en sak i løpet av et møte eller to om innholdet i et slikt prosjekt, og at Kommunerevisjonen kommer i gang kanskje rundt årsskiftet. Da bør vi vil kunne ha et resultat på vårparten.

Avvik meldes ikke inn, og innmeldte avvik lukkes, uten at noe blir gjort med innmeldte problemer.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse