fbpx Er sykepleiere fra Venus... Hopp til hovedinnhold

Er sykepleiere fra Venus...

... og leger fra Mars?

Oddveig Reiersdal er universitetslektor ved Institutt for helse- og sykepleievitenskap ved Universitetet i Agder (UiA). 
I 2010 skrev hun masteroppgaven ”Er sykepleiere fra Venus og leger fra mars?”

- Fra gammelt av har legene hatt en hirarkisk autoritær posisjon i forhold til sykepleierne, sier Reiersdal og gir oss følgende eksempel hentet fra American Journal of Medicine fra 1906:

"Hver eneste antydning til eget inititativ fra sykepleiere bør irettesettes av legen og sykehusets administrasjon. Leger som har ansvar for utdanning av sykepleiere må aldri i sine forelesninger glemme å fremheve den potensielle faren med egne initiativ fra sykepleieren."

- I forhold til pasientsikkerhet og kvalitet er det av stor betydning med et godt team-samarbeid mellom lege og sykepleier, sier Reiersdal.

 
Lovpålagt samarbeid
I Norge er det lovfestet at helsepersonell skal samarbeide til beste for pasienten. I Helsepersonelloven paragraf 2 står det blant annet:

"Et godt samarbeid mellom lege og sykepleier er avgjørende for at pasient og pårørende skal få forsvarlig helsehjelp og omsorgsfull pleie."

I pasientrettighetsloven er dette også fremhevet:

"Avgjørelser om pasientbehandlingen skal tas i samarbeid med annet helsepersonell".



Samarbeid forplikter

Men for å få til et godt samarbeid, må enkelte forutsetninger være til stede.

- Det må være mulig med åpen og direkte kommunikasjon, de forskjellige profesjonenene må ha respekt for forskjellige perspektiv, og alle må ha et gjensidig ansvar for problemløsing, sier Reiersdal.


Funn i forskning

I en studie fra åtte intensivavdelinger i USA blant 90 leger og 230 sykepleiere fant man følgende:

  • 73 prosent av legene vurderte samarbeidet og kommunikasjonen med sykepleierne som godt eller svært godt.
  • Kun 33 prosent av sykepleierne svarte det samme.

- I den samme studien oppga sykepleierne i større grad enn legene at deres input ble dårlig mottatt i teamet, og at det var vanskelig for sykepleierne å være tydelige nok overfor legene, forteller hun. 


The doctor nurse game

- Har dere hørt om The doctor nurse game? spør Reiersdal.

Begrepet oppstod i 1967 i en forkningsartikkel. (Stein1967)

- Stein fant at sykepleiere deltok i beslutninger på en helt spesiell måte. Dette kalte han for ”The doctor-nurse game”, sier hun.
- Spillet bestod i at sykepleierne foreslo behandling og tiltak på en forsiktig og underdanig måte slik at legen ikke mistet ansikt. Sykepleierne foreslo behandling på en måte hvor legen fikk følelsen av at det var han som hadde kommet på det, sier Reiersdal.

- Det hevdes imidlertid at intensjonen bak dette spillet ikke bare var at legene ikke skulle miste ansikt. Men på denne måten kan sykepleierne foreslå ting uten å måtte ta ansvar for egne forslag, sier hun.


THE DOCTOR-NURSE GAME:Spillet bestod i at sykepleierne foreslo behandling og tiltak på en forsiktig og underdanig måte, slik at legen ikke mistet ansikt, sier Oddveig Reiersdal.


5 relasjoner

En studie fra 26 sykehus blant 3602 sykepleiere i USA, gir 5 samarbeidstyper mellom lege og sykepleiere. Hvilken type samarbeid har du?

1. Den kollegiale relasjonen:
- Denne relasjonstypen er preget av tillit, styrke og respekt. Sykepleierne beskriver denne samarbeidsformen med ord som likhet, på samme nivå og lignende. "Legene kommer og spør oss, for de vet at vi vet," forklarer Reiersdal.

2. Den samarbeidende relasjonen
- Denne relasjonstypen er preget av gjensidig tillit og styrke, og samarbeid er basert på gjensidighet mer enn på likhet. Sykepleierne beskriver denne relasjonsformen ved å si at ”vi lytter til hverandre og hverandres synspunkter, selv om legen fortsatt er på topp”, foklarer hun.

3. Student-lærer relasjonen
- I denne relasjonsformen kan både sykepleier og lege være læreren. Hvis det er en erfaren sykepleier og en uerfaren lege, tar gjerne sykepleieren den undervisende rolle. Hvis det er en erfaren lege beskrives han som ”full av kunnskap og alltid villig til å dele med oss”, forklarer Reiersdal.

4. Den vennlige-fremmede relasjonen
- Denne relasjonen er karakterisert ved en formell utveksling av informasjon med en slags nøytral følelsesmessig tone, sier hun.

”Av og til kommer legen bare innom uten å si et ord, skriver noe på kurven og går igjen”. ”Det er ikke alltid jeg vet at han har vært der en gang”, sier en av sykepleierne i studien. En annen beskriver samarbeidet slik:
”Jeg har jobbet med en lege i 17 år og fortsatt vet han ikke navnet mitt, selv om jeg sier hans navn hver dag!”

5. Den ufine relasjonen
- Denne relasjonen er preget av sinne, verbal grovhet, reelle eller innforståtte trusler eller resignasjon. ”Legene er skarpe, de svarer deg stygt, og det er ikke bare når de er trøtte, det er hele tiden, de er bare sånn", sier sykepleierne i studien.
(Kilde:Schmalenberg & Kramer, 2003, 2009).

Hva slags samarbeid har du der du jobber?

 

 

  Frustrerende

- Å ikke bli hørt som sykepleier kan bidra til frustrasjon og mistillit. Det igjen kan føre til  dårligere pasientbehandling og skape grobunn for feil, sier hun.

Ifølge den amerikanske JCAHO-rapporten ”Rout Causes of Medication Errors” fra 2005, viste det seg at problemer med interpersonlig kommunikasjon var årsaken til 80 prosent av medisineringsfeil.

Forskning viser at et effektivt lege-sykepleier samarbeid kan:
forebygge feil

  • gi kortere liggetid (LOS)
  • redusere tilbakeføringer til intensivenheten
  • gi lavere insidens av delir
  • gi lavere insidens av nosokomiale infeksjoner
  • gi mindre postoperativ smerte
  • bidra til økt pasienttilfredshet

- For å lykkes handler det i stor grad om god ledelse, sier Reiersdal.

MARS OG VENUS:I 2010 skrev Oddveig Reiersdal masteroppgaven ”Er sykepleiere fra Venus og leger fra mars?” (Foto:Colourbox)

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse