fbpx Også sykepleiere tvinges til å jobbe Hopp til hovedinnhold
Moderne slaveri:

Også sykepleiere tvinges til å jobbe

Tvangsarbeid kan ha mange former. Mye planlagt overtid er en av dem.

Tema for Jintana Yunibhands foredrag på ICN kongressen i Melbourne var tvangsarbeid. Hun sa blant annet at de i USA har regnet ut at tvangsarbeid hovedsaklig foregår innen fem sektorer i den amerikanske økonomien:

  • 46 prosent skjer innen prostitusjon
  • 27 prosent av tvangsarbeidet skjer innen hushjelp og au-pair tjenester
  • 10 prosent sker i landbruket
  • 5 prosent i tekstilindustrien
  • 4 prosent i resturantbransjen


Pålagt overtid

- En nasjonal undersøkelse viste at amerikanske sykepleiere i snitt jobber 8,5 uker pålagt overtid hvert år. Dette gjøres fordi sykehus og ledelsen pålegger dem overtid istedenfor å ansatte flere folk, sier Yunibhand.

The Internationale Labour Organization (ILO) har følgende definisjon på hva tvangsarbeid innebærer: Alt arbeid eller tjenester som utføres av personer som på ett eller annet vis blir truet med straff eller konsekvenser dersom de ikke utførerer arbeidet de blir satt til.


Indiske sykepleiere i Kuwait

Jintana Yunibhand fortalte historien om 300 indiske sykepleiere som ble rekruttert for å jobbe i Kuwait gennom et firma.

- De fikk under halvparten av lønnen til de kuwaitiske sykepleierne. Rekrutteringsfirmaet tok alle passene og dokumentene til de indiske sykepleierne. De kunne derfor ikke dra hjem igjen, forteller hun.

De indiske sykepleierne ble satt til å jobbe doble vakter, det vil si 16 timers skift.

- Noen av sykepleierne jobbet på intensivavdelinger med kritisk syke pasienter. De klaget på at dette ikke var forsvarlig, verken for dem, eller for pasientene, sier Yunibhand.


Utenlandske sykepleiere i Australia

Jintana Yunibhand sier det finnes mange rapporter på at utenlandske sykepleiere som kommer til Australia, blir utnyttet.

- En historie handler om tre indiske sykepleiere. De hadde tatt opp lån hos arbeidsgiveren for å få råd til reisen. Når de kom til Australia, fortalte agenten fra rekrutteringsfirmaet at de måtte skaffe ytterligere 27 000 australske dollar for å få bli i landet, sier hun.

I tillegg måtte de indiske sykepleierene betale 1 000 australske dollar i måneden til firmaet.

- Lønnen de fikk var dårligere enn den de australske kollegaene fikk. Sykepleierne fortalte også at familiene deres ble truet i hjemlandet, sier Jintana Yunibhand

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse