Mange ledere har vurdert utmelding
Hvert tredje ledermedlem i Norsk Sykepleierforbund (NSF) har vurdert å melde seg ut av forbundet de to siste årene viser undersøkelse.
De tre viktigste grunnene til at lederne har vurdert å si opp medlemskapet sitt i Norsk Sykepleierforbund er:
- Forbundet ivaretar ikke medlemmer i lederstillinger godt nok (60 prosent).
- Får for lite igjen for medlemskontingenten (57 prosent).
- Misfornøyd med forbundets lønnspolitikk (55 prosent).
Nærmere en tredel av ledermedlemmene sier at de selv har tatt initiativ til at forbundet skal vie større oppmerksomhet til medlemmene i lederstillinger.
Det går fram av rapporten ”Ledermedlemmer i Unios forbund” som Fafo har laget på oppdrag fra Unio.
Les: ”Ledermedlemmer i Unios forbund ”
Les: Dette mener ledere om NSF
Det er store forskjeller mellom ledere på ulike nivå når det gjelder hvorvidt de har vurdert utmelding. Den største andelen finnes blant medlemmer i topplederstillinger, og ledere med omfattende budsjett og personalansvar. Blant disse svarer 45 prosent at de har vurdert å melde seg ut. Andelen er noe mindre blant ansatte i mellomlederstillinger. Her svarer 34 prosent at de har vært inne på tanken å melde seg ut.
Ledere og ansatte
Blant samtlige ledere i Unios forbund oppgir en av fire at de synes det er et problem at ledere og ansatte er medlemmer i samme forbund. Dette gjelder særlig når forbundet eller Unio er i streik. Unio-forbundene var omfattet av store streiker både i 2010 og 2012.
Det samme antall ledere oppgir også konkret misnøye med lokale tillitsvalgte, og uenighet i forhold til enkeltsaker som årsak til at de har vurdert å melde seg ut. Halvparten trekker fram misnøye med forbundets lønnspolitikk.
Lønn dominerer
I hvilken grad tar ledermedlemmene kontakt med forbundet sitt for hjelp og støtte?
Nærmere en tredel svarer at de i løpet av de to siste årene har tatt kontakt med forbundet for å få hjelp og støtte i ulike saker. Spørsmål knyttet til lokale lønnsforhandlinger er dominerende (60 prosent), mens nærmere 30 prosent oppgir at henvendelsen gjaldt spørsmål om lønnsplassering. Dernest gjaldt henvendelsene faglige saker (22 prosent), egne arbeidsbetingelser for øvrig (21 prosent) og omorganiseringer som angår egen stilling (21 prosent).
Totalt sett er ledermedlemmene ganske godt fornøyde med hjelpen og tilbakemeldingen. Men bildet er ikke entydig positivt. Hver femte er misfornøyde; ”noe som må vurderes som en ganske høy andel” ifølge forskeren bak undersøkelsen.
Les: Takk for meg!
0 Kommentarer