fbpx – Vi trenger hverandre Hopp til hovedinnhold

– Vi trenger hverandre

– Vi trenger lederne, og lederne trenger NSF, sier forbundsleder Eli Gunhild By. Hun avviser kontant påstanden om at ledere ikke får noe igjen for medlemskapet i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Forbundsleder Eli Gunhild By stiller seg helt uforstående til påstanden fra kommunalsjef Cecilie Puntervold Øyen i Jevnaker kommune om at lederne ikke har noe igjen for å være medlemmer i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

– I tillegg til sikkerhetsnettet knyttet til lønn og arbeidsrettslige forhold som ligger i medlemskapet, har ledermedlemmene egne fagtilbud i flere fylker; konferanser, fagdager-, nyhetsbrev og prosjekter. At mange sykepleiere med lederansvar er medlemmer i organisasjonen utfordrer, men gir også NSF legitimitet og påvirkningskraft overfor arbeidsgiver, myndigheter og politikere lokalt og sentralt, sier By.

– På hvilke måte ivaretar NSF lederne?

– NSF har en demokratisk oppbygning som skal ivaretar alle medlemmene på lik linje. Det finnes med andre ord ikke formelle verv eller organisatoriske grep som ivaretar ledermedlemmene spesielt. I den enkelte virksomhet blir de ivaretatt av tillitsvalgsapparatet som er valgt eller utpekt av medlemmene til å ivareta alle medlemmene sine interesser. Det samme gjelder både for fylkeskontorene og NSF sentralt.

By viser til en fersk Fafo undersøkelse som viser hvor tre av fire ledermedlemmer sier de har tiltro til at NSF vil ivareta dem når de har behov for hjelp. Godt over halvparten sier de får hjelp og støtte i lokale forhandlinger.

 

Lokale løsninger

Leder av NSFs Landsgruppe av sykepleieledere (NSFLSL), Anne Moi Bø, foreslo på landsgruppens årlige lederkonferanse i januar forskjellige organisatoriske grep for å ivareta lederne: Faste lederrepresentanter i NSFs fylkesstyrer og i forbundsstyret, en egen organisatorisk enhet i NSFs hovedkontor som ivaretar ledermedlemmenes lønns- og arbeidsvilkår og en egen lederopplæring for ledere som er medlemmer i NSF.

Eli Gunhild By forteller at noen tillitsvalgtområder faktisk har egen tillitsvalgt for ledere.

– Ledere møter sjelden på medlemsmøter. Jeg tror årsaken er at de kjenner på at de har en dobbeltrolle som medlem og arbeidsgiver. Resultatet kan bli at lederne ikke prioriteres hvis ikke tillitsvalgte har særskilt fokus på dem..

– På noen arbeidsplasser har de lokalt etablert egne møteplasser og arenaer hvor hovedtillitsvalgt og sykepleierledere, som er medlemmer i NSF, møtes regelmessig. Det vil kunne bidra til større rolleforståelse og gi ledere og tillitsvalgte rom til å ta drøfte NSFs politikk på ulike områder, inklusiv lønn for sykepleieledere.

 

Ett medlem – en stemme

– Hva med faste lederrepresentanter i fylkesstyrer og forbundsstyret?

– Jeg tror ikke det er løsningen. Ledere som skal inn i disse verv må stille til valg, og velges på vanlig måte uavhengig av stillingstype. Det er viktig at prinsippet om ”ett medlem – en stemme” blir ivaretatt. Ingen grupper skal få tildelt ”øremerkede” plasser eller verv.  Per i dag har alle fylkesstyrer minst ett medlem som er leder, og i forbundsstyret sitter det tre representanter som er ledere, sier By.

Forbundslederen støtter heller ikke forslaget om en egen organisatorisk enhet i NSF som ivaretar ledermedlemmenes lønns- og arbeidsvilkår.

– Alle medlemmer har påvirkningsmuligheter gjennom det lokale tillitsvalgsapparatet, medlemsmøter og tariffkonferanser.  Forbundsstyret vil på bakgrunn av de råd det mottar fra blant annet tariffkonferansene, ivareta alle medlemsgruppenes interesser i de sentrale tariffoppgjørene. I forbindelse med lokale forhandlinger vil de anbefalinger og føringer som sendes de lokale tillitsvalgte også innholde en påminning om at våre ledere må ivaretas.

 

Lederopplæring

– Hva med egen lederopplæring for sykepleieledere?

– Historien om etableringen av Norges Høyere Sykepleierskole i 1959 viser NSFs lange satsing på lederopplæring. I mer moderne tid er det blant annet etablert lederutdanningstilbud for sykepleierledere i samarbeid med Høyskolen i Oslo og Akershus. NSF har også diverse utdanningsstipend som også i høy grad kommer NSFs ledermedlemmer til gode, mener By.

Hun viser også til at NSF nylig har utviklet et eget arbeidstidskurs beregnet for ledere i sykepleietjenesten. Erfaringene hittil er ifølge forbundslederen veldig positive. En slik type opplæring vil også bidra til at ledere som er medlemmer i NSF gis et tilbud og en nærmere tilknytning til organisasjonen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse