Mer positive til å jobbe i kommunene
Flere sykepleierstudenter sier nå at de vil jobbe i kommunene og ikke på sykehusene, viser Norsk Sykepleierforbund (NSF) Rogaland sin studentundersøkelse 2013.
Kommunene i Rogaland kan glede seg over at en større andel av siste års sykepleierstudenter nå har sykehjem og hjemmesykepleie som førstevalg.
– Det gir grunn til forsiktig optimisme i kommunene, sier NSFs fylkesleder i Rogaland, Nina Horpestad.
Bedre lønn i kommunene
NSF Rogaland gjennomførte i samarbeid med NSFs students tillitsvalgte ved Universitetet i Stavanger og Campus Haugesund i februar en undersøkelse blant tredje års studenter ved sykepleierutdanningene.
Sykepleierstudentenes klare beskjed til arbeidsgivere er at dem som kan tilby god lønn, godt arbeidsmiljø og gode arbeidstidsordninger kan regne med flest søknader til sommeren.
På lønn er det ingen tvil om at kommunene ligger godt an i konkurransen om den nyutdannede sykepleieren.
– Kun to av fylkes 26 kommuner tilbyr minstelønn, mens verken Helse Fonna eller Helse Stavanger tilbyr mer enn minstelønn. Dette budskapet formidler vi gjerne videre til studentene, sier Nina Horpestad.
Les: Med lønn får man sykepleiere
Ønsker hel stilling
Undersøkelsen viser for øvrig at sju av ti ønsker full stilling som ferdig utdannet sykepleier. Samtidig sier nærmere ni av ti studenter at de ikke er villige til å arbeide mer enn hver tredje helg for å få ønsket stillingstørrelse - noe som er flere enn i fjorårets undersøkelse.
– Det er ingen tvil om at nyutdannede sykepleiere har forventninger om arbeidstidsordninger som gjør at de kan ivareta egen helse og samtidig kombinere arbeid med det å ha et sosialt og velferdsmessig liv på linje med dagarbeidere. Dette bekrefter inntrykket vi har på fylkeskontoret om at jobbsøkende sykepleiere er like opptatt av arbeidstidsordninger som av stillingsstørrelse og lønn. Kommuner som tilbyr konkurransedyktig lønn, hele stillinger, arbeid max hver tredje helg og som har gode ordninger for avvikling av helg- og høytidsperioder vil vinne kampen om kompetansen framover, sier Horpestad.
Opplevelse av praksis
Åtte av ti studenter svarer videre at erfaringer fra praksis har betydning for hvor de velger å søke jobb .
– I fjor oppfordret vi kommunene til å planlegge praksisen for studentene på en slik måte at de får tett og god oppfølging. Vi kom også med innspill om å organisere egne studentenheter i kommunene, enheter med høy sykepleiedekning og med sykepleiere som både har lyst til, kan og har tid til å være studentens kontaktsykepleier. Foreløpige tilbakemeldinger fra studentene bekrefter at vi fremdeles har et stykke igjen til at dette blir en realitet, sier Nina Horpestad.
0 Kommentarer