fbpx Ti grep for bedre sykehustjenester Hopp til hovedinnhold

Ti grep for bedre sykehustjenester

Lengre åpningstid ved sykehusene. Ny oppgavedeling mellom ansatte i sykehusene. Det er to grep helseminister Jonas Gahr Støre ber de regionale helseforetakene følge opp kommende år.

I en tale før møte med de fire regionale helseforetakene seinere i dag presenterte helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre ti nye tiltak for en framtidsrettet sykehussektor som skal gi bedre tilbud til pasientene.

På foretaksmøtet vil de fire regionale helseforetakene få seg forelagt Helse- og omsorgsdepartementets oppdragsdokument for 2014.

 

Ti nye tiltak

Helseministeren er uenig med dem som framstiller sykehusene som nærmest liggende på sotteseng. Men han er enig med dem som mener at sykehusene kan bli enda bedre. Helseministeren foreslår ti nye tiltak som skal gjøre sykehusene enda bedre i stand til å levere førsteklasses tjenester.

– Jeg vil ha lengre åpningstid ved sykehusene. Vi kan ikke lenger lukke øynene for den kjensgjerning at det rundt om i sykehusene står lokaler og utstyr for milliarder av kroner ubrukt store deler av døgnet. Jeg vil finne ut hva vi kan oppnå – og hva det vil kreve av oss – dersom vi utvider åpningstidene for planlagt virksomhet til for eksempel klokken 21.00, sier Gahr Støre. Han lover en utredning i løpet av sommeren.

­– Jeg vil etablere en heltidskultur og redusere bruken av deltid. Utvidet åpningstid har et stort potensial. Men det hjelper lite hvis det ikke er folk på jobb. Å legge om fra deltid til heltid er viktig for å utnytte den kompetansen vi har, bedre. Men det er også viktig for å sikre bedre kontinuitet i behandlingen, gi mer rom for kompetansebygging hos de ansatte. Regjeringen har satt mål om å redusere andelen deltid i sykehus med 20 prosent, sier Gahr Støre.

– Jeg vil ha bedre oppgavedeling mellom de som jobber ved sykehusene. Sykehusene har mange profesjoner. De bidrar med sin kompetanse, noen ganger er kompetansen unik for profesjonen, andre ganger ikke. Det trengs en ny mentalitet for hvordan vi innretter oss for å løse oppgavene. Det viktige er at pasientbehandlingen kan gjennomføres på en forsvarlig måte og med høy kvalitet. For eksempel tror jeg at helsefagarbeidere kan utføre flere oppgaver enn i dag. Det samme kan sykepleiere, radiografer og andre høyskolegrupper.

– Jeg vil avvikle systemet med kvotefordeling av legestillinger til regionene. Det vil skje fra 1. juni i år. Det betyr ikke at vi frasier oss styringsmuligheten, eller ansvaret for å sørge for tilgang til leger over hele landet. Vi har andre, mer tidsriktige styringssystemer for å påse at legeressursene kommer hele landet til gode, og at det blir opprettet utdanningsstillinger i områder der det er vanskelig å rekruttere spesialister, sier helseministeren.

Blant andre tiltak helseministeren forslår er å fjerne unødig rapportering, at det iverksettes tiltak for å få raskere diagnostisering ved alvorlig sykdom, en økt satsning på forskning, innovasjon og utprøving av ny teknologi, å få på plass bedre metoder for prioritering i sykehusene, en sterkere samordning på tvers av helseregionene, og til sist vil helseministeren be de regionale helseforetakene om en systematisk gjennomgang av hvordan sykehusenes ledelse er organisert.

 

Les: – Må ha flere spesialsykepleiere

 

Privatisering ingen løsning

– La meg slå fast: Det offentlige har lang tradisjon for samvirke med private, frivillige og ideelle innen helse. Dette er utmerket så lenge det er til pasientens beste. Men bruken av private tilbud må være underlagt de samme prioriteringer som stilles til offentlige sykehus, sier Gahr Støre.

Helseministeren støtter ikke bruken av private tilbud gjennom såkalt etterspørselsdrevet finansiering.

– Det vil si at kommersielle aktører, uten avtale, kan selge et ubegrenset antall behandlinger, så fremt pasientene har et behov, og der det offentlige skal stå klar til oppgjør ved kassa – med fellesskapets penger. En slik løsning er ingen god idé. Jeg vil advare mot den. Jeg mener det er avgjørende at fellesskapet styrer ressursbruken, sier Gahr Støre.

Han mener slik virksomhet vil legge beslag på en større andel av sykehusbudsjettet, på bekostning av andre tjenester, som for eksempel behandling av kroniske lidelser, rus- og psykiatripasienter, og forskning.

 

Vil beholde foretaksmodellen

– Min vurdering er at foretaksmodellen har levert gode resultater. Jeg er i mot å legge ned regionene og erstatte dem med et sykehusdirektorat eller innlemme dem i departementet. Det vil gi større sentralisering og svakere regional forankring. Og det vil gjøre Helsedepartementet om til et sykehusdepartement. Det sender et galt signal for den brede helsepolitikken..

– Jeg vil advare mot en ny omfattende omorganisering av sykehussektoren. Vi trenger ingen ny opprivende debatt om dette. Sykehusene trenger det ikke, og aller minst pasientene. Slik jeg ser det, kan alle de moderne målene vi setter for våre sykehus, oppnås med dagens modell, sier helseminister Jonas Gahr Støre.

 

Les: Helse- og omsorgsministerens tale

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse