fbpx Røntgen på hjul Hopp til hovedinnhold

Røntgen på hjul

- Vår kartlegging viste at halvparten av henvisningene fra sykehjem til spesialisthelsetjenesten skyldes røntgen, sier Frode Lærum.

Potensialet i mobilt digitalt røntgen er stort.

Ahus er ett av sykehusene som har mobilt digitalt røntgenutstyr. 21 sykehjem med rundt 1 100 senger kan betjenes, pluss innsatte ved Ullersmo fengsel.

- Innsatte som skal til sykehus krever at minst to betjenter eskorterer dem til undersøkelse. Det er svært ressurskrevende. Å kunne komme til fengselet for å ta røntgenbilder, sparer både tid og ressurser, sier Frode Lærum.

Lærum var av foredragsholderne ved NSHs konferanse om øyeblikkelig hjelp-plasser i kommunene 4. desember.

 Les også:Hjelp på ett øyeblikk

Kartlegging

Frode Lærum forteller at det ble gjort en kartlegging av 714 sykehjemspasienter over en åtte ukers periode. Hensikten var å se hva slags behov pasientene hadde.

- Resultatene viste at over halvparten av henvisningene var til røntgen. Av disse var 75 prosent av henvisningene til skjelettundersøkelse, sier han.

Det er også målt hvilken betydning den mobile røntgentjenesten har hatt:

- Når det gjelder tentativ diagnose ble den bekreftet i 58 prosent av tilfellene og avkreftet i 42 prosent av tilfellene, forteller han.

(foto over: faksimile fra Frode Lærums foredrag)


Spesielt bra for demnte

- Sykehjemmene har gitt tilbakemeldinger til oss om at denne tjenesten er spesielt verdifull for demente. Flytting kan påføre denne gruppen stor utrygghet og forvirring, sier Lærum.

- En sykepleier sa at det er et overgrep å sende demente på sykehus ettersom de ofte  er mye dårligere når de kommer tilbake til sykehjemmet, forteller han.


Slik virker det

 

Det mobile røntgenapparatet er på samme størrelse, og har omtrent samme vekt, som en rullestol.

- Radiografen som skal ut på oppdrag tar med seg apparatet i en bil som er tilpasset rullestolbrukere. (se bilde øverst) 

Pasientene blir tatt bilder av mens de ligger i sin egen seng. Alt utstyr er trådløst. (foto t.v: faksimile fra Frode Lærums foredrag)

- Det er en stor fordel. Ikke minst i forhold til hygieneaspektet, sier Lærum.

Røntgenbildene sendes digitalt over til Ahus. Det tar omlag tre minutter.

- På sykehuset sitter røntgenleger klar til å tolke bildene i de tilfellene det er nødvendig. Dersom det er funn som bør følges opp, kommer beskjeden nokså umidelbart tilbake. Dersom det ikke er noe på bildene som krever oppfølgning, hører man ikke noe fra røntgenlegene, forklarer Lærum.


Fremtiden?

Lærum er sikker på at mobile digitale løsninger kan avlaste og forhindre unødvendige innleggelser. Det er også en langt billigere ordning enn å legge folk inn på sykehus.

- Så langt har tre norske byer en slik tjeneste oppe og går. I løpet av 2013 får tre nye byer et slikt tilbud, sier han.

I løpet av 2013 vil sykehjemsbeboere og innsatte i fengsel i følgende byer ha et mobilt røntgentilbud:

  • Oslo
  • Romerike
  • Fredrikstad
  • Drammen
  • Bergen
  • Tønsberg

 

Utfordringer

Men tilbudet har også noen utfordringer.

- Det er ulike oppfatninger av hvor stor del av sykehusinnleggelser som er unødvendige. De økonomiske løsningene er ikke tilrettelgat for mobile helsetjenester, sier han.

Lærum peker spesielt på kommunal medfinansiering som en utfordring.

- Det er slik at fastlegene står for en liten del av de akutte innleggelsene. De fleste henvises fra legevakt eller ambulanse. Dette skaper uforutsigbarhet for kommunene. Utfordringen er at både helseforetak og kommuner må oppleve at tjenesten er kostnadseffektiv, sier han.

Lærum er sikker på at mobile digitale løsninger kan avlaste og forhindre unødvendige innleggelser. Det er også en langt billigere ordning enn å legge folk inn på sykehus.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse