fbpx Nytt yrke skal redde sykehuset! Hopp til hovedinnhold

Nytt yrke skal redde sykehuset!

Sykehuset Østfold i Fredrikstad har fått ny yrkesgruppe. Servicemedarbeider. Håpet er at de skal bidra til at sykepleiere kan få mer tid til direkte pasientbehandling og pleie.  NSFs fylkesleder Karen Brasetvik er ikke bare positiv.

– Bakgrunnen for de nye servicemedarbeiderne er at Norge i svært nær framtid vil mangle flere titusen helsepersonell, sier prosjektleder Janne Håkensen i seksjon for avdelingstjenester ved Sykehuset Østfold.

Sykehuset har brukt kalkulatoren og kommet fram til at det ved en gjennomsnittlig sengepost på sykehuset går med 24,2 timer hvert eneste døgn til å utføre oppgaver man ikke trenger helsefaglig kompetanse for å utføre. Hele 21,9 av disse timene er det ansatte med helsefaglig kompetanse som står bak.

 

Spleiselag

Foreløpig er det ansatt 24 servicemedarbeidere på åtte sengeposter ved sykehuset i Fredrikstad, og det vil gradvis bli innført på flere sengeposter fram mot det nye sykehuset i Østfold står klart i 2015. Finansieringen skjer som et spleiselag mellom de forkjellige avdelingene. Det er også tatt ressurser fra sykepleietjenesten ved sykehuset.

 

Fire ukers kurs

Før servicemedarbeiderne starter opp på sengepostene i Fredrikstad, har de gått på et fire ukers opplæringskurs på Fagskolen i Fredrikstad. De har blant annet lært om næringsmiddelkvalitet, hygiene, mikrobiologi, etikk og hvordan de skal møte pasienten.

– Dagens arbeidsoppgaver på sengepostene består blant annet av bestilling og mottak av varer, klargjøring av pasientrom etter utreise og klargjøring og ryddig i forbindelse med måltider, sier Håkensen.

Hun mener det er viktig at sykehuset allerede nå får inn denne funksjonen, før man flytter inn i det nye sykehuset i 2015.

 

Løser ikke hovedproblemet

Norsk Sykepleierforbunds fylkesleder i Østfold, Karen Brasetvik, er positiv til de nye servicemedarbeiderne som langt på vei vil gjøre oppgavene til de tidligere assistentene.

– Men servicemedarbeiderne er ikke helsepersonell. De kan kun ta seg av enkle driftsfunksjoner som å blande saft, koke kaffe, re senger, rydde opp og holde orden på varelageret. Arbeidsoppgaver som må gjøres, hvor man ikke trenger helsefaglig kompetanse. Men det vil på ingen måte løse den store utfordringen vi vil stå overfor i den direkte pasientbehandlingen. Nemlig kompetanse og kapasitet, sier Brasetvik. Hun advarer mot at dette blir en snikinnføring av ufaglærte i direkte pasientbehandling på bekostning av sykepleiere og hjelpepleiere.

Denne type stillinger vil heller ikke løse deltidsproblematikken ved sykehuset. Tvert om bidrar de nye medarbeiderne til å øke deltidsandelen ved at hele 17 av de 24 jobber deltid.

– En pinlig utnyttelse av ressursene som er tatt fra de forskjellige avdelingene, mener Brasetvik.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse