fbpx Fylkesmann krever tilbud nå - ikke om ti år Hopp til hovedinnhold

Fylkesmann krever tilbud nå - ikke om ti år

Langtidspasienter med demensdiagnose har over lang tid ufrivillig delt enkeltrom, blitt plassert på korridor, stue eller bad ved Grue sykehjem.

Fylkesmannen i Hedmark krever slutt på overbelegget. Grue kommunen mener tilbudet er tilstrekkelig i forhold til befolkningsutviklingen de nærmeste 10-15 årene.

I sommer åpnet sosial- og helseavdelingen hos Fylkesmannen i Hedmark tilsynssak mot Grue kommune på grunn av vedvarende overbelegg ved sykehjemmet. I brev til kommunen hette det blant annet: ”Samlet sett anses overbeleggssituasjonen ved Grue sykehjem å være slik at det har skadelige følger for pasientene. En løsning med å legge to pasienter med vedtak om langtidsopphold på enerom dersom de ikke ønsker det, er både uheldig, uverdig og uforsvarlig for noen. Det samme gjelder plassering av pasienter i korridor eller på bad.”

Fylkesmannen anså forholdene ved sykehjemmet som så alvorlige ”at vi vurderer å sende saken til Statens helsetilsyn for vurdering”.

Kommunen fikk frist til 1. november med å komme med en statusrapport på hvilke tiltak den vil sette i verk for å avvikle overbelegget ved sykehjemmet.

 

Statistisk nok tilbud

I sin redegjørelse svarer Grue kommune at den vil foreta ombygginger i sykehjemmet, slik at det blir tre nye rom. To av rommene skal være ferdig i desember og det siste i mars neste år.

Det vil være tilstrekkelig for å få bukt med overbelegget mener kommunen. Den viser til prognoser fra Statistisk sentralbyrå som tilsier en nedgang i den eldre gruppen av befolkningen i kommunen de nærmeste 10-15 årene. ”Sett i denne sammenheng har kommunen statistisk nok tilbud til eldre når man samler sykehjem og  heldøgnstiltak” konkluderer kommunen.

Fylkesmannen er langt fra tilfreds med svaret. I svarbrev datert 9. november setter Fylkesmannen spørsmålstegn ved om tre nye sykehjemsplasser er nok til å avvikle overbelegget:

”Sykehjemmet har hatt konstant overbelegg over lengre tid, og overbelegget har ved flere anledninger vært høyere enn den planlagte kapasitetsøkningen.”

Fylkesmannen har bedt om månedlig oversikt over utviklingen i overbelegget ved sykehjemmet, og at kommunen innen 1. mars 2013 legger fram en vurdering om den planlagte kapasitetsøkningen er tilstrekkelig.

 

Satset på omsorgsboliger

I flere år har Fylkesmannen pekt på at Grue har lavest sykehjemsdekning av samtlige 22 kommuner i Hedmark. Den lave sykehjemsdekningen skyldes først og fremst at kommunestyret i 2003 vedtok å bygge 52 nye omsorgsboliger, og at seinere forslag om tilbygg på sykehjemmet er blitt nedstemt.

Fylkesmannen er imidlertid krystallklar på at Grue kommune har plikt til å sørge for tilstrekkelig antall sykehjemsplasser, slik at pasienter ikke må dele rom ufrivillig, ligge på korridor eller på bad.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse