fbpx Praksisveiledning over telefon Hopp til hovedinnhold

Praksisveiledning over telefon

Ved sykepleierutdanningen i Nord-Trøndelag har 13 studenter hatt psykiatripraksis som støttekontakter. Veiledning har skjedd på telefon.

Saken skulle være en gladsak. En journalist fra Namdalavisa ble invitert til Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT). Anledningen var at skolen hadde inngått samarbeidsavtale med kommunen om praksisplasser for sykepleierstudenter.

Les også: Hvilken sykepleierhøgskole har du gått på?


Veiledning over telefon

Journalisten ringte NSFs fylkesleder Ruth Borgan, og spurte om hun syntes at psykiatripraksis som støttekontakt var relevant praksis for sykepleierstudenter.

- Det er absolutt ikke relevant praksis. I tillegg fikk de ikke veiledning i praksisfeltet, men hadde en kontaktperson i kommunen som de kunne ta kontakt med på telefon. En slik ordning bryter med rammeplanen. Hvis studentene ikke veiledes i praksis, hvordan er det mulig å korrigere studentene dersom de gjør eventuelle feil? sier hun til Sykepleien og fortsetter:

- Det er meningen at studentene etter en praksisperiode skal ha handlingskompetanse. Jeg kan ikke se de får psykiatrisk handlingskompetanse ved å være støttekontakt, sier Borgan.

Les også: Ansetter ikke sykepleiere fra visse skoler


Kino og leksehjelp

I praksisperioden har sykepleierstudentene gått på kino, drevet leksehjelp og gått tur, men det har også vært psykisk syk person som de har vært støttekontakt for.

Borgan har snakket med både ansatt i kommunen og skolen om saken.

- Høgskolen sier de er svært fornøyd med praksisplassene og at studentene sier det samme. Jeg har ikke snakket med studentene så jeg kan ikke uttale meg om hva de mener. Skolen har fornyet sin avtale med kommune. Det betyr at også fremtidige sykepleierstudenter som skal ha psykiatripraksis ved HINT kan se frem til å prøve seg som støttekontakt.

– Vi ble utfordret av kommunen til å tenke kreativt når det gjelder praksis. Her har vi også tatt høyde for samhandlingsreformen. Vi mener opplegget vi har tilpasset for studentene, er i tråd med rammeplan for sykepleierutdanninga, sier Odil Sætertrø ved Høgskolen i Nord-Trøndelag til Namdalsavisa.

Les også: Bekymret for sykepleierutdanningen


Kommunen får gratis støttekontakter

- En annen ting er at praksisperioden går over ett helt år. Det betyr at den har "krasjet" med annen somatisk praksis som studentene skal gjennomføre, sier hun.

- Jeg kan forstå at kommunen er fornøyd. De får gratis støttekontakter. Men for våre sykepleierstudenter er slike praksisplasser absolutt ingen gladsak, sier Ruth Borgan.

Les også: sykepleier = sykepleier

I praksisperioden har sykepleierstudentene gått på kino, drevet leksehjelp og gått tur.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse