fbpx En dose aktivitet Hopp til hovedinnhold

En dose aktivitet

Ved Øyane sykehjem i Stavanger er dosettene like fulle av aktivitet som av medisin.

Det er en flott vårdag i Stavanger. Sola lyser fra en klar himmel. Sjøen ligger speilblank rundt oljehovedstaden. Bare 15 minutters kjøring fra sentrum ligger Øyane sykehjem på toppen av øya Hundvåg, med god utsikt mot både sjø og by.

Det er som om sola skinner også innendørs. Inne i aktivitetsrommet er det høytlesingsstund, og de eldre som hører på smiler mot oss. Andreas Jacobsen, best kjent under navnet «Ajax», er populær blant de eldre på Øyane. Hans epistler forteller mye om hvordan det var i Stavanger i gamle dager.

– Ajax går aldri av moten. Hans tekster har fulgt mange av de eldre gjennom store deler av livet, sier sykepleier Linn Andreassen.

På Øyane er jobbingen rundt de daglige aktiviteter systematisert. Målet er at sykehjemshverdagen skal bli mer givende. Ideen bak prosjektet «Aktivitetsdosetten» er at det skal være like lett å tilby aktivitet som medisin.

De fleste sykehjem satser på fellesaktiviteter, som mange beboere har godt utbytte av. Problemet er dem som trekker seg tilbake, og som bare blir sittende på rommet. Hverdagene for denne gruppen består gjerne i mat, pleie og medisin, i tillegg til svært mye søvn. Dette er trist, både for beboeren, pårørende og de ansatte ved sykehjemmet.

– Vi ønsker at også denne gruppen skal få et relevant tilbud, sier Andreassen.

 

Dosetten forplikter

Først kartlegges hver enkelt beboers interesser. En av de ansatte setter seg sammen med beboeren og går gjennom en sjekkliste med 29 ulike aktiviteter. Disse rangeres ut fra hvor interessant beboeren synes de er. Det selvfølgelig også åpning for egne innspill.

– Mange forteller om hva de har drevet med før. Dette gir oss god informasjon. I tillegg har det en verdi i seg selv at de får fortelle. Dette er folk som har levd lenge og som vi kan lære mye av, sier Andreassen. 

I tillegg skriver man også opp hverdagsaktiviteter som beboerne klarer selv. Dette kan være alt fra å dusje eller lage frokost på egen hånd. 

– Personalet bidrar til å passivisere beboerne. Ofte kan de gjøre ganske mye selv, hvis vi bare legger til rette for det, sier sykepleieren.

Ut fra interessekartleggingen utarbeides en aktivitetsdosett. Her står dag for dag hvilke aktiviteter som skal gjennomføres. Denne dosetten er like forpliktende for personalet som medisinskjemaet.

– På denne måten sier vi at aktivitet er viktig. De som er på jobb må ta ansvar for at det som står på dosetten gjennomføres. Hvis man ikke skriver hva som skal gjøres og når, er det fort gjort at det gradvis sklir ut og forsvinner i glemmeboka. Nå får beboerne et aktivitetstilbud som de opplever som meningsfullt, sier Andreassen.

Hun tar frem og viser et kartleggingsskjema og eksempler på hvordan en aktivitetsdosett kan se ut. Tradisjonelle aktiviteter som å gå tur og bake er populært, men de har også hatt beboere som vil lære å male.

– Vi gjør så godt vi kan for å få til det de har lyst til. Det handler i stor grad om å være fleksible og å se mulighetene. Hos oss må man være forberedt på at det går an å bryte rutinene. Da får man til mye, sier Andreassen.

Til syvende og sist handler aktivitetsdosetten om å se hver enkelt beboer. 

– Alle er forskjellige. Det er viktig at man også har et individuelt liv når man havner på sykehjem. Det handler om utvikling og økt livskvalitet for beboerne, sier sykepleieren.

 

Glemmer behovet for pille

For å lykkes med dosetten er det viktig med engasjerte ansatte. I en presset sykehjemshverdag er det tross alt begrenset hvor mye tid som kan settes av til individuelle aktiviteter.

– Det tar tid, men vi mener dette er en del av jobben. Hvis hver beboer får en halvtimes aktivitet på dosetten hver uke, kan det se lite ut. Men beboeren vet at han er garantert det som står på skjemaet. Og en halvtime er mye bedre enn ikke å gjøre noen ting, sier Andreassen.

Aktivitetene skal skrives inn i journalen på samme måte som medisiner. Dermed får man dokumentert hva som er gjennomført.

På Øyane tror man også at et økt aktivitetsnivå kan bidra til å redusere medisinbruken. Tanken er at når folk gjør ting de liker, holder hjernen seg mer våken. Antall dobesøk er eksempelvis gått ned blant dem som er med på prosjektet.

– Generelt sett reduseres bruken av beroligende hvis vi bruker mer tid med beboerne. Hvis man setter seg ned og prater ei stund med dem når de spør etter noe dempende, vil dette ofte være avledende. Tryggheten ved å være sammen med og gjøre ting med andre gjør at de fort glemmer at de ville ha en tablett, sier Andreassen.

Også de pårørende har vært til god hjelp i gjennomføringen av prosjektet.  

– Ofte blir de pårørende positivt overrasket over hvordan vi jobber i forhold til aktivitet, og de bidrar gjerne selv også. Mange har savnet noe å gjøre sammen med slektningene sine, og dosetten kan inspirere dem til å komme i gang. Dermed er resultatet ofte mer aktivitet enn det som står på dosetten, sier sykepleieren.

Utfordringen med dosetten er å holde den oppdatert. Folk forandrer seg, og ting kan fort bli litt kjedelig hvis de blir for rutinepregete.

– Det er veldig viktig å ha søkelyset på kvaliteten i det vi gjør, slik at aktivitetene oppleves som meningsfulle. Derfor reviderer vi jevnlig dosetten for hver enkelt beboer. Målet er en gjennomgang en gang i måneden. Hvis det er ting som ikke er gjennomført må vi ta tak i dette. Det trenger ikke være så store endringer, det kan være at tidspunktet for en aktivitet ikke passer, eller at beboeren rett og slett har lyst å gjøre noe annet, forteller Andreassen.

Ajax-stunden går mot sin slutt, det begynner å nærme seg lunsj. Stoler skraper mot gulvet, kropper strekker seg. Noen nysgjerrige blikk lurer på hvem som er på besøk.

 

Bedre hverdag

Helge Gabrielsen, sykepleier og daglig leder ved Øyane sykehjem, slår seg ned med en kopp kaffe. Øyane sykehjem er kjent for å gjøre ting litt annerledes. Men så har de også et svært hårete mål.

– Vi skal være det beste sykehjemmet i verden, sier han helt uten blygsel. Og aktivitetsdosetten passer veldig godt inn i dette målet, sier Gabrielsen.

– Det å systematisere aktivitet, og si at dette er like viktig som medisinering, var noe jeg tente på. Vi ser at dette har bidratt til økt livskvalitet, selv om det naturlig nok er begrenset hvor mye tid vi kan bruke på hver enkelt. Men det er ikke alltid så mye som skal til, sier Gabrielsen, som tror flere sykehjem vil kunne ha nytte av aktivitetsdosetten.

– Mange vil få en bedre hverdag hvis flere sykehjem ser på mulighetene som ligger i dosetten, sier sykehjemssjefen.

Vi skal være det beste sykehjemmet i verden. Helge Gabrielsen, sykepleier og daglig leder

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse