fbpx – Britene involverer mer Hopp til hovedinnhold

– Britene involverer mer

Bengt Karlsson oppholder seg nå i Manchester. Derfra ser han et helsevesen under et voldsomt press.

Karlsson leder Institutt for forskning innen psykisk helse og rus på Høgskolen i Buskerud. Han er psykiatrisk sykepleier og professor i psykisk helsearbeid.

Det brukerdrevne nettstedet Florid er i hans ånd. I England fins miljøene som er fremst i å involvere brukere av psykisk helsevern, mener han.

– Første gang jeg skulle se på brukerstyring, var det hit vi dro. Her driver brukerne egne organisasjoner utenfor helsevesenet.

Folk som har egne erfaringer, ansettes i det offentlige som erfaringseksperter.

– Flere har dobbeltkompetanse. Personer med egen erfaring kan arbeide både i akademia og klinikk. Ansatte kombinerer egenerfaring som brukere med forskning på høyt nivå.

Karlsson mener britene mer enn nordmenn klarer å innlemme brukerne aktivt i sosiale fellesskap.

– De er mest opptatt av at brukerne skal klare seg, ikke hvorfor de ikke klarer seg. Jeg opplever at det er en helt annen aksept for brukernes erfaringer i England.

Den ustabile økonomien i EU preger i økende grad også England.

– Sosiale vansker fører til psykiske vansker, og omvendt. Men her er psykisk helsevern og sosiale tjenester integrert. De to henger nøye sammen. Har du ikke jobb eller et sted å bo, går det jo ut over den psykiske helsen. Her finner vi folk i fjerde generasjon uten jobb, de er født inn i arbeidsledighet. Da er det ikke mye glory, glory.

– Du har sansen for en slik integrering?

– Ja, jeg er veldig begeistret. Forskning hjemme viser at det er klare forskjeller i psykisk helse relatert til sosial tilhørighet, men det snakkes nesten ikke om. I England er det en selvfølge å snakke om slike forskjeller.

Det gjelder også kjønn, etnisitet, religion og seksualitet. Han samarbeider nå med to akuttambulante team i Manchester.

– Standarden i akuttpsykiatriske bygg i det offentlige er langt under pari. Det er en sammenheng mellom hvordan sykehus ser ut og hvordan pasienten har det. Hvordan den offentlige fattigdommen slår ut i psykisk helsevern har vært et tema i ulike publikasjoner her i Storbritannia.

– Ungdommene som gjorde opprør i fjor, ble kalt for en gjeng med banditter av regjeringen. Men når du er 16 år, blir forelder og er arbeidsløs, må det bli vanskelig. England har den høyeste raten i Europa med tenåringsforeldre.

Kampanjer formidler for tiden at det er lurt å runde 20 før du får barn.

– Klasseforskjellene er enorme, og det offentlige forfallet er stort.

Sykepleiere er under press:

– Det skrives stadig om sykepleiere som har gjort grove feil. Her i regionen var det aktuelt å stenge et sykehus på grunn av mistenkelige dødsfall blant nyfødte. Det ble spekulert i om det skyldtes dårlig hygiene og manglende medisinsk oppfølging.

– Tror du standarden på sykepleierne er dårligere enn i Norge?

– De økonomiske betingelsene for offentlig ansatte sykepleiere er i hvert fall langt dårligere, og det innvirker klart på den faglige kvaliteten.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse