fbpx Sparketelling kan redde liv Hopp til hovedinnhold

Sparketelling kan redde liv

Hvis gravide teller bevegelser fra fosteret sitt hver dag i siste trimester, kan det føre til bedre identifikasjon av veksthemmede fostre og færre nyfødte i dårlig forfatning.

Det har jordmor Eli Saastad funnet ut i en ny doktorgrad hun har utført som stipendiat ved Høyskolen i Oslo og Akershus.

 

Hun har sett nærmere på 1 123 gravide ved ni sykehus fra 2007-2009. Halvparten ble instruert i å registrere tiden det tok å kjenne ti bevegelser fra barnet. For utvalget var den gjennomsnittlige tiden ti minutter. Generelt kan man si at det er sjelden et friskt barn sparker mindre enn ti ganger i løpet av to timer.

 

 - Sparketelling medførte verken økt andel konsultasjoner i helsevesenet som følge av gravides bekymring for redusert fotseraktivitet, eller inngrep før eller under fødsel. Majoriteten av kvinnene beskrev sparketelling positivt, sier Saastad.

 

Fra tidligere studier ved 14 norske sykehus, har Saastad og kolleger vist at kunnskapsbasert informasjon om lite liv til gravide, sammen med nye retningslinjer for utredning av dem som opplever lite liv, har redusert dødfødselsraten med 1/3.

 

Mer forskning er imidlertid nødvendig for å finne ut om sparketelling med tallfestede grenser for redusert aktivitet bør anbefales i svangerskapsomsorgen, enten rutinemessig eller bare til gravide med risikosvangerskap.

 

Kilde: Folkehelseinstituttet og Oss foreldre imellom, 2008

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse