fbpx - Likelønnstillegg er lovstridig Hopp til hovedinnhold

- Likelønnstillegg er lovstridig

Likestillingsombudet har slått fast at likelønnstillegg som ble gitt ved lønnsoppgjøret i fjor, strider mot likestillingsloven. Fornyingsministeren er åpen for endringer.

Professor Per Morten Schiefloe klaget på kjønnsdiskriminering da kvinnelige kolleger på NTNU fikk ett lønnstrinn mer enn mennene i fjor.

- Allerede før fjorårets oppgjør tjente de kvinnelige professorene bedre enn sine mannlige kolleger. Ledelsen økte forskjellen ytterligere fordi det står i den sentrale protokollen at kvinner skal tilgodeses, ifølge Schiefloe.

Den mannlige statsansatte fikk medhold av Likestillingsombudet, som skriver at universitetet brøt Likestillingsloven.

 

Strid om sentrale føringer

Forhandlingsleder Rikke Ringsrød i Akademikerne mener at Likestillingsombudets uttalelser viser at slike tillegg bør ut av de sentrale avtalene.

- Det har vært total skivebom i forhold til de sentrale føringene som flertallet i staten har besluttet. I dag sliter man lokalt med å bruke pengene fordi kvinner i disse stillingskategoriene allerede tjente bedre enn sine mannlige kolleger.

Leder i LO Stat, Tone Rødoldtangen, er helt uenig. Hun mener at svaret på at NTNU lovstridig delte ut lokale kvinnetillegg, er mer sentral styring av lønnsmidlene, ikke mindre.

- Vi må bli mer forsiktige med å legge ut mye penger lokalt, for vi ser at det blir feil. Vi har styring på dette sentralt, og bør få enda mer penger hit, sier Rødoldtangen til NRK Sør-Trøndelag.

 

Åpner for endringer

Fornyingsminister Rigmor Aasrud er åpen for å se på nye måter å utforme likelønnstillegg i staten på, så lenge likelønn står høyt på dagsorden.

- Det viktigste for meg er at arbeidet mot mer likelønn for 146.000 statsansatte følges opp i hvert eneste lønnsoppgjør, sier Aasrud.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse