fbpx – Vi må finne pasientens styrker Hopp til hovedinnhold

– Vi må finne pasientens styrker

Ann Kristin Rotegård har sett på hva som skal til for at kreftpasienter mobiliserer sine egne ressurser og hvordan helsepersonell kan bidra i denne prosessen.

I morgen, 16. mars, forsvarer Ann Kristin Rotegård sin doktorgrad ved institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo. Hun har tatt utgangspunkt i begrepet helseaktiva (health assets), elementer som mobiliserer kreftpasienters egne ressurser.

– Utgangspunktet er interessen min for pasientenes egne ressurser. Jeg er opptatt av hvordan vi som helsepersonell kan bidra til at pasienten oppdager og videreutvikler disse, forteller Rotegård, og forteller at begrepet er inspirert av teorier som salutogenese og positiv psykologi.

 

Helseaktiva

– Jeg oppdaget at helsepersonell har en tendens til å være problemorienterte, i stedet for å se etter pasientens styrker, sier Rotegård.

Men da hun tok et forskningssemester i USA oppdaget hun at amerikanerne forbandt begrepet ressurser med materielle goder. Det vil si ressursene rundt pasienten; helseapparatet, pårørende og økonomi. Dermed fant hun ut at en begrepsavklaring måtte til.

– Det er viktig at man vet hva man forsker på. Jeg ønsket å undersøke hva den enkelte pasient og sykepleier legger i begrepet helseaktiva, forteller hun.

Resultatet er blitt en begrepsmodell om innholdskomponentene i helseaktivabegrepet. Rotegård kom fram til tre hovedkomponenter: pasientens interne styrker, eksterne styrker eller ressurser og mobilisering av handling og kontroll.

– Eksterne styrker, som familie, venner og helsepersonell kan bidra til å videreutvikle og fremme indre styrker, som igjen kan utløse pasientens mobiliseringsprosesser, forklarer Rotegård.

 

Beskyttelsesstyrke

Hun har intervjuet 26 kreftpasienter og 26 sykepleiere.

– Hva som er en persons styrke eller svakhet vil variere fra person til person, og fra situasjon til situasjon.   

Et eksempel på dette er det hun kaller beskyttelsesstyrke.

– Noen kreftpasienter velger for eksempel å la hverdagslivet fortsette og ikke ta inn over seg mer informasjon enn nødvendig, sier Rotegård.

– Dette kan oppfattes av helsepersonell som svakhet, men egentlig er det en form for styrke; ved å leve som før og holde tilbake informasjon beskytter de sine nærmeste.

 

Spør pasienten

Rotegård er opptatt av at alle personer har styrker eller helseaktiva og at det er helsepersonells oppgave og hjelpe pasienten til å mobilisere disse styrkene.

– Dine og mine styrker vil være forskjellige, men de er der og de kan mobiliseres.   

Og her mener hun helsepersonell har en jobb å gjøre.

– Jeg spurte pasientene om helsepersonell hadde spurt dem om hva som var styrkene deres. Ingen av dem hadde fått det spørsmålet. Og da jeg spurte sykepleierne om de fokuserte på pasientens helseaktiva, var dette noe de mente fikk for liten oppmerksomhet i praksis, forteller Rotegård.

– Her mener jeg det ligger et ”ubrukt" potensial både for pasienten og helsepersonell.

Det er viktig at man vet hva man forsker på.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse