Tvang uten vedtak
Mange lovbrudd tyder på at tvangsbruk i sykehjem er et område hvor risikoen for svikt er høy.
Pasientrettighetslovens paragraf 4a inneholder regler for når helsepersonellet kan bruke tvang for å yte helsehjelp. Mange av beboerne på sykehjem er demente. Det er derfor ikke sikkert at de vet hva de gjør når de motsetter seg helsehjelp. Helsetilsynet har derfor undersøkt hvordan sykehjem håndterer lovverket.
Funnene viste at verken ledere eller ansatte kunne regelverket. Mange var usikre på hva begrepet «tvang» betyr. Ved mange sykehjem visste de ikke hvordan de skulle vurdere samtykkekompetanse. Heller ikke når det skal gjøres og hvem som har ansvaret for å gjøre det.
Mangler vedtak
Resultatet av manglende kunnskap om regelverket var at det på mange sykehjem ble brukt tvangstiltak uten at det var fattet vedtak.
Eksempler:
- Det blir brukt alarmsystem uten samtykke og uten at det ble gjort vedtak om det.
- Medisiner ble knust i mat.
- Beroligende medisiner blir gitt til pasienter som motsetter seg stell.
- Det blir brukt sengehester og spesielle nattdresser uten at tiltakene ble problematisert opp mot regelverket.
- Alvorlig
Helsetilsynet i Rogaland oppsummerte tilsynet i en kommune på denne måten:
«Helsehjelp er i flere tilfeller gjennomført på tross av motstand fra pasient, uten at det foreligger vedtak om bruk av tvang. Tvangsbruk er ikke alltid dokumentert i pasientjournalen, og den er ikke fanget opp av kommunens avvikssystem eller andre internkontrolltiltak. Det er derfor ikke satt i verk tiltak for å rette opp forholdene.»
Mange lovbrudd tyder på at Helsetilsynet har undersøkt et område hvor risikoen for svikt er høy.
– Dette er alvorlig for pasienter i en sårbar situasjon. Potensialet for forbedring er derfor tilsvarende høy, skriver Helsetilsynet i tilsynsmelding 2011.
Tilsynet fortsetter i 2012.
0 Kommentarer