fbpx Taushetssvikt? Hopp til hovedinnhold

Taushetssvikt?

Sosiale medier dreier seg om å dele. En god tanke, helt til man deler noe andre har krav på at skal holdes hemmelig.

Hvordan dele kunnskap uten å bryte taushetsplikten? Spørsmålet er spesielt aktuelt for studenter. Er skolene og lærerne godt nok forberedt til å håndtere de nye mediene?


Blir igjen på flyplassen

Legges taushetsplikten og yrkesetikken igjen på flyplassen når helsepersonell reiser utenlands? Spurte sykepleierstudent Martin Fredheim i Sykepleien nummer 3, 2012.

Han er student ved Høgskolen i Sør-Trøndelag og har blant annet hatt sykehuspraksis i et utviklingsland. Det var denne opplevelsen som fikk ham til å etterlyse bevissthet rundt taushetsplikten. Er det som ikke er greit her hjemme, greit "der nede"?

Last ned Fredheims leserinnlegg.



Reaksjoner

Etter leserinnlegget har han fått mange reaksjoner.

- De fleste synes dette er et viktig tema og synes det er bra at det blir tatt opp. Det er ikke alle som er enig i alt jeg skriver i innlegget, men alle jeg har fått tilbakemelding fra har støttet opp under temaet.

Flere av medstudentene til Fredheim som også skulle utenlands ble oppfordret til å ta bilder slik at de kunne vise dem hjemme.

- Vi hadde en seanse på skolen hvor det ble vist bilder og fortalt pasienthistorier som klart bryter med taushetsplikten her hjemme. Vi ville for det første aldri gått rundt med kamera og tatt bilder av norske pasienter som vi diskuterte i plenum på skolen etter praksisperioden. Jeg stilte spørsmål rundt dette. Jeg møtte forståelse for synspunktene mine, men svaret jeg fikk var at bildene kun ble vist i et lukket rom, sier han.

Dialogen med skolen rundt bred offentlig deling på sosiale medier av taushetspålagt materiale opplever han som reflektert, men mener at utdanningene mangler en integrering av dette temaet inn i utdanningen.

 

Sosiale medier

Han skulle også ønske at utdanningene hadde en egen undervisningsbolk som dreide seg om taushetsplikt og sosiale medier.

- Før i tiden måtte man skrive brev til avisen for å uttale seg offentlig, og da var man også veldig bevisst offentligheten. Facebook, Twitter og andre sosiale medier er en del av livet vårt; og den tidligere bevisstheten rundt hva som er offentlig og hva som er privat er ikke tilstede i like stor grad. Derfor er det viktig å ha spesielt fokus i utdanningene på sosiale medier, taushetsplikt og sykepleie, og hvordan disse tre begrepene møtes.

Fredheim savner klare kjøreregler for hva som er greit og ikke greit.

- Jeg savner også en bevissthet rundt dette blant de som underviser, sier han.

Fredheim mener sykepleierutdanninger nå har en mulighet til å bli foregangseksempler på at de tar denne problematikken seriøst.

- Før eller siden må temaet uansett inn i utdanningene, sier han.

 


Mer vanlig

Så hva er NSF Students erfaringer?

- Vi har hatt noen få saker knyttet til sosiale medier de siste årene, noe som kommer i kraft av at bruken av sosiale medier blir mer og mer vanlig, sier NSF studentleder Anna Mohn Sneve.

- Martin Fredheim peker spesifikt på erfaringer etter sykehuspraksis i utlandet. Er det greit med annen praksis når man er i utlandet enn hjemme?

- Nei, selvfølgelig ikke. De er ute i utenlandsopphold som sykepleierstudent, og da skal en forholde seg til de regler og retningslinjer som gjelder ellers under studiet. Dette prinsippet er universelt, sier Mohn Sneve.


Upassende

De vanligste henvendelsene NSF Student har fått, har gått ut på at studenter har lagt ut bilder og tekster som skolen eller praksisplassen har ment har vært upassende.

- Når vi har gått nærmere inn i sakene vi har fått, ser vi at studenter håndterer sosiale medier innenfor regelverket. Vanligvis beskytter de fortrolig pasientinformasjon, og bryter ingen regler eller taushetsplikt. Henvendelsene kommer av at skole eller praksisplass har ulike holdninger til hva som er lov å legge ut, enn studentene. Studentene vil gjerne vise hva de holder på med under studietiden, og det har jeg forståelse for, sier Mohn Sneve.


Kritisk holdning

- Hvordan mener NSF Student sosiale medier bør håndteres?

- Sosiale medier blir bare mer og mer vanlig og er blitt en stor del av hverdagen til studentene. Og som ellers må studenter unnlate å spre fortrolig informasjon også her. NSF Student anbefaler studenter å ha en kritisk holdning til hva de legger ut. Og på årsmøtet vårt i juni skal vi ha en sak om akkurat det med bruken av sosiale medier, og råd knyttet til bruken, sier hun.

- Vet dere om noen skoler som har laget retningslinjer for sosiale medier?

Har ikke hørt om noen sykepleierutdanninger som har det. Jeg tror det er vanligere at de ikke har det, sier Mohn Sneve.

 

Høgskolen i Sør-Trøndelag (HIST) svarer

- Har HIST tenkt å lage retningslinjer for bruk av sosiale medier?

- Hist og Avdeling for sykepleierutdanning har per i dag ikke tatt stilling til om slike retningslinjer skal utarbeides. Vi mener det er vanskelig å skulle lage retningslinjer for hva studentene gjør som privatpersoner på fritida si. Vi har så langt valgt å tematisere dette i forbindelse med undervisning om taushetsplikten. Vi kommer også til å ta dette opp i forbindelse med praksisstudieforberedelser / praksisveiledning og i sammenheng med undervisning i etikk, sier Ingeborg Olaug Kamsvåg. Hun er Prodekan ved avdeling for sykepleierutdanning ved Høgskolen i Sør-Trøndelag (HIST).


Bevisste nok?

- Er skolen og lærerne bevisste nok på hvordan håndtere de nye mediene i forhold til taushetsplikten?

- Vi håper selvfølgelig at vi er det, men vi kan nok gjøre mer for å øke bevisstheten ved å ta opp dette som diskusjonstema både blant studenter og lærere, sier Kramsvåg.

- Martin Fredheim påstår i sitt innlegg at lærerne oppfordret studentene til å ta bilder under sin praksis under utenlandsoppholdet. Vil dere endre denne praksisen? Eventuelt lage kjøreregler?

- Å oppfordre til å ta bilder under praksis, og å oppfordre til å ta bilder av pasienter er jo to helt forskjellige ting. Bilder er jo en super måte å formidle inntrykk fra oppholdet på, og vi ønsker ikke å fraråde det, men SELVSAGT med respekt for taushetsplikten, sier hun.


Taushetsplikten skal holdes

- Ville dere oppfordret studenter som har praksis ved norske sykehus om å ta bilder?

- Nei, det vil vi ikke, sier Kamsvåg.

- Er det som ikke er greit her hjemme, greit i utlandet?

- Nei, selvfølgelig ikke. Brudd på taushetsplikten er alvorlig og uakseptabelt uansett hvor og i hvilke sammenhenger man er, sier Kamsvåg.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse