fbpx Tap av autorisasjon Hopp til hovedinnhold

Tap av autorisasjon

Om lag fire ganger i året sender Helsetilsynet ut en liste ingen vil stå på.

Å miste sin autorisasjon, betyr for mange å miste sitt levebrød. Det er den strengeste reaksjonen Statens Helsetilsyn kan gi. I noen tilfeller har helsepersonell opptrådt så grovt at de også politianmeldes. Verken Helsetilsynet eller politiet har imidlertid oversikt over hvor mange helsepersonell dette har skjedd med.

Om lag fire ganger i året sender Helsetilsynet ut oppdaterte lister over helsepersonell som er fratatt sin autorisasjon. Listen havner både hos avisredaksjoner, kommuner og sykehus. (se faktaboks nederst i saken).  


Sykepleiere

Totalt er det 365 sykepleiere som er fratatt sin autorisasjon som sykepleier i Norge. (se figur 1).
De finnes i alle fylker, men det er i Oslo det er flest sykepleiere som har mistet autorisasjonen. Misbruk av rusmidler er den hyppigste årsaken til at det skjer.


Flest menn

Selv om mannlige sykepleiere kun utgjør 10 prosent av alle sykepleiere her i landet, er de overrepresentert i denne statistikken: Tre av ti sykepleiere som mister sin autorisasjon, er menn.

Når vi går statistikken enda nærmere i sømmene, viser det seg at mange er svenske. Hver fjerde mannlige sykepleier som har mistet sin autorisasjon, kommer vårt naboland.

Når det gjelder kvinnelige sykepleiere, er hver femte som har mistet sin autorisasjon, svensk.


Helsetilsynet 2011

I 2011 gav Helsetilsynet 226 reaksjoner mot helsepersonell. 53 reaksjoner var rettet mot sykepleiere og 42 av dem ble fratatt sin autorisasjon. Også i år var hovedårsaken misbruk av rusmidler. 97 reaksjoner var rettet mot leger. Av disse mistet 24 sin autorisasjon.

Figur 1.


 


Leger

Leger som er oppført på denne listen trenger ikke nødvendigvis å være fratatt sin autorisasjon. For dem kan det dreie også dreie seg om begrenset rett til å skrive ut medisiner. Totalt er det oppført 309 leger på listen. 236 har mistet sin autorisasjon eller fått den begrenset. (se figur 2)

Figur 2.


 


Statens autorisasjonskontor

Totalt står det oppført 154 041 sykepleiere med autorisasjon i Helsepersonellregisteret (HPR). For leger er tallet 43 594. Men, tallene må tas med en klype salt.

- På grunn av begrensninger i registeret ikke korrigert med Folkeregisteret hyppig nok. Så i disse tallene er det dessverre mange som er døde, ikke lenger bor i Norge, og ikke minst mange som arbeider med helt andre ting. For eksempel leger som arbeider i Helsedirektoratet og ikke har praktisert på 20 år, eller som vår egen direktør, Anne Herseth Barlo, som ikke har vært praktiserende sykepleier siden slutten av 80-tallet. Så jeg vil bare understreke at dette ikke gjenspeiler bemanningspotensialet i helsesektoren, sier kommunikasjonsrådgiver i Statens autorisasjonskontor (SAFH), Magnus Karlsrud Dahlen.


Automatisk i Norden

En del Helsepersonell som mister sin autorisasjon, har et annet land oppført som oppholdssted eller bosted.

- Er de fratatt sin autorisasjon også i det landet?

- Praksisen er slik at for helsepersonell som mister autorisasjonen i Norden, vil de to respektive naboland bli notifisert automatisk. Årsaken til det er det nære samarbeidet vi har med Sverige og Danmark gjennom den Nordiske overenskomsten. Dette er det Helsetilsynet som administrere på norsk side, sier Karlsrud Dahlen.


 

Nytt system i Europa

Når det gjelder resten av Europa er dette i endring. EU holder på å revidere Yrkeskvalifikasjonsdirektivet og saken ligger nå i de europeiske institusjonene: Europaparlamentet og Rådet.

- I forslaget fra Europakommisjonen så skal Internal Market Information (IMI) gjøres obligatorisk. I dag er dette en frivillig ordning som myndighetene kan velge å delta i, sier Karlsrud Dahlen.

IMI er et system for utveksling av informasjon mellom myndigheter om det indre marked. Nå skal det også gjelde for helsepersonell.

- Det vil erstatte vår bruk av Certificate of Current Professional Status (CCPS). I dag henter vi det inn når helsepersonell søker om norsk autorisasjon på bakgrunn av en autorisasjon i et EU/EØS-land. Det gjør vi for å finne ut om helsepersonell har begrensninger i sin autorisasjon fra hjemlandet, og - ikke minst - at de faktisk har autorisasjon, sier han.


Alarm

Karlsrud Dahlen forteller at det i det samme systemet er foreslått en alarmmekanisme: IMI Alert Mechanism.

- Det skal virke slik at europeiske tilsynsmyndigheter skal gjøre det kjent for alle de andre EU/EØS-landene når et helsepersonell får alvorlige tilsynsanmerkninger. Dette skal gjøres for å hindre at helsepersonell flytter til andre land og gjør skade der. Dette spørsmålet vet jeg at NSF følger tett, sier Karlsrud Dahlen.

*Kartgrunnlag: Statens kartverk (cc-by-sa-3.0)












0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse